Κόσμος

“Πόλεμος” Άγκυρας – Wikipedia: “Αποσύρετε τα άρθρα…”

Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια "Wikipedia" θα εξακολουθήσει να μην είναι προσβάσιμη στην Τουρκία όσο δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης που απαιτούν την απόσυρση άρθρων τα οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει ανακριβή, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας τεχνολογίας των επικοινωνιών στην Τουρκία.

«Είναι αδύνατο να ξανανοίξει η Wikipedia όσο οι αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν γίνονται σεβαστές», δήλωσε ο διευθυντής της Αρχής τεχνολογίας των επικοινωνιών και πληροφόρησης (BTK) Ομέρ Φατίχ Σαγιάν, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
«Αν δίνει πληροφορίες, η Wikipedia πρέπει να τις επιβεβαιώνει (…) Καλώ την Wikipedia να διευθετήσει τα προβλήματα που είναι η αιτία για το κλείσιμό της», πρόσθεσε ο τούρκος αξιωματούχος.

Οι τουρκικές αρχές εμποδίζουν από το Σάββατο την πρόσβαση την Wikipedia εξαιτίας -σύμφωνα με τα ΜΜΕ- άρθρων στην εγκυκλοπαίδεια που αναφέρονται σε δεσμούς ανάμεσα στην Άγκυρα και σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, ένας από τους ιστοτόπους που οι χρήστες του Διαδικτύου συμβουλεύονται περισσότερο, άσκησε έφεση κατά της απόφασης σε τουρκικό δικαστήριο, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Hurriyet.
Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε χθες μια πρόσκληση που είχε σταλεί στον ιδρυτή της Wikipedia, τον Τζίμι Γουέιλς, για να συμμετάσχει σε ένα φόρουμ για τις «έξυπνες» πόλεις.

Αντιδρώντας το Σάββατο στο μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας, ο Γουέιλς έγραψε στο Twitter πως «η πρόσβαση στην πληροφορία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Τουρκικέ λαέ, θα είμαι πάντα στο πλευρό σου για να υπερασπιστώ αυτό το δικαίωμα».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, οι τουρκικές αρχές έλαβαν την απόφαση να μπλοκάρουν την ιστοσελίδα όταν η Wikipedia αρνήθηκε να αποσύρει άρθρα στα οποία η Τουρκία «τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο» με εξτρεμιστικές οργανώσεις και στα οποία κατηγορείται ότι «συνεργάζεται» με αυτές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρόσβαση στην ιστοσελίδα θα αποκατασταθεί όταν τα άρθρα αυτά αποσυρθούν.

Ορισμένοι επικριτές της, μεταξύ των οποίων κούρδοι μαχητές, κατηγορούν την Άγκυρα ότι συνεργάζεται μερικές φορές με τους τζιχαντιστές στη Συρία, μια κατηγορία την οποία αρνούνται κατηγορηματικά οι τουρκικές αρχές.
Οι χρήστες του Διαδικτύου εξακολουθούσαν σήμερα να μην μπορούν να συνδεθούν με την Wikipedia από την Τουρκία χωρίς την χρησιμοποίηση ενός VPN (Virtual Private Network – εικονικού ιδιωτικού δικτύου).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του Ιράν στο σχέδιο Τραμπ – Βανς κατά Νετανιάχου για δήθεν «εύκολο» πόλεμο κόντρα στην Τεχεράνη
Έξαλλος ο Βανς με τον Νετανιάχου επειδή παραπλάνησε τον πρόεδρο Τραμπ για «εύκολη επικράτηση» και αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν - Ομοβροντία πυραύλων σε Ιράν, Λίβανο και Ισραήλ
Τζέι Ντι Βανς
Η Ουκρανία και η Σαουδική Αραβία συνδέονται με στρατηγικές σχέσεις
Στόχος της συμφωνίας είναι η Ουκρανία να βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία στην ανάπτυξη όλων των απαραίτητων στοιχείων της αντιαεροπορικής άμυνας που λείπουν αυτή την στιγμή για την «αντιμετώπιση των Shahed και άλλων drone
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Saud bin Mishaal bin Abdulaziz