Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αδειάζει το οπλοστάσιο της Ρωσίας – Χρησιμοποιούν τους S-300 σαν πυροβολικό

Ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία στην Ουκρανία, είναι πασιφανές. Αλλά φαίνεται ότι ακόμη κι όταν τελειώσει ο πόλεμος, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για καιρό. Για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, τουλάχιστον.

Αυτό εκτιμά ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας: ότι η Ρωσία ίσως χρειαστεί δύο ως τέσσερα χρόνια για να επαναφέρει τις ένοπλες δυνάμεις της στο επίπεδο ισχύος όπου βρίσκονταν πριν ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και παρότρυνε τη Δύση να συνεχίσει την πίεση που ασκεί στη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο Χάνο Πέβκουρ προεξόφλησε ότι η σύρραξη θα έχει διάρκεια και κάλεσε τη Δύση να παραμείνει στο πλευρό των Ουκρανών ώσπου να επιτύχουν τη νίκη για «τον ελεύθερο κόσμο».

Καθώς η Ρωσία καταφεύγει σε drones – καμικάζι, που φέρεται να προμηθεύτηκε από το Ιράν, ο Πέβκουρ υποστήριξε πως το ρωσικό οπλοστάσιο έχει μειωθεί σε βαθμό που ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 σαν να πρόκειται για πυροβολικό και ότι ρωσικές οβίδες εκρήγνυνται προτού πλήξουν τους στόχους τους, λόγω της παλαιότητάς τους.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Παραδοχή αποτυχίας της Ρωσίας η εξάρτηση από τα drones του Ιράν

«Η συναίνεση, λίγο ως πολύ, είναι πως θα πάρει δύο ως τέσσερα χρόνια στη Ρωσία για να αποκαταστήσει ορισμένες δυνατότητες ή ακόμη δυνατότητες που είχε στην κατοχή της πριν από τον πόλεμο», είπε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας στον Τύπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυτικές κυρώσεις έπληξαν ιδίως την παραγωγή αεροσκαφών και τη συντήρηση ελικοπτέρων, στερώντας από τη Μόσχα στοιχεία-κλειδιά.

«Όταν βρίσκουμε νέους τρόπους να πλήξουμε τη Ρωσία με κυρώσεις, ασφαλώς πρέπει να το κάνουμε», επέμεινε ο Χάνο Πέβκουρ, που συναντήθηκε με τον ομόλογό του Λόιντ Όστιν στο Πεντάγωνο.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας εξήρε την Εσθονία «για την υποστήριξή της στην Ουκρανία με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» και εξέφρασε επίσης «τη συμφωνία του με τον υπουργό Πέβκουρ για την ανάγκη να συνεχιστεί η μεγάλη υποστήριξη (στο Κίεβο) και στο μέλλον».

Ο Πέβκουρ προειδοποίησε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πως η Μόσχα διατηρεί τη δυνατότητα να εξαπολύσει επιθέσεις, ακόμη και εναντίον κρατών μελών του NATO, όπως η Εσθονία.

Υποβάθμισε πάντως την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, απειλή που εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώνοντας την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών.

Η Ρωσία ήδη «προκαλεί φόβο στην Ουκρανία» εξαπολύοντας επιθέσεις με συμβατικά όπλα, εξήγησε ο Πέβκουρ, προσθέτοντας πως δεν θεωρεί πως θα προέκυπτε καμία «προστιθέμενη αξία» για τη Μόσχα σε περίπτωση πληγμάτων με πυρηνικά όπλα. Απεναντίας, «θα έχαναν τους σιωπηρούς υποστηρικτές τους όπως η Κίνα και άλλοι σε τέτοια περίπτωση», έκρινε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 5
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν