Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εξωφρενικές οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, λέει η Κίνα

Ο κυρώσεις που επιβάλλουν δυτικές χώρες στη Ρωσία εξαιτίας της επίθεσής της εναντίον της Ουκρανίας είναι ολοένα πιο «εξωφρενικές» ανέφερε το Σάββατο ανώτερο στέλεχος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών.

Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Γιουτσένγκ σημείωσε επίσης την άποψη της Μόσχας σχετικά με το NATO, ότι δηλαδή η ατλαντική συμμαχία δεν θα έπρεπε να επεκτείνεται προς ανατολάς, βάζοντας τη Ρωσία, πυρηνική δύναμη, «στη γωνία».

Η Κίνα έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να καταδικάσει τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, ή να τη χαρακτηρίσει εισβολή, μολονότι εκφράζει βαθιά ανησυχία για τον πόλεμο. Το Πεκίνο εναντιώνεται στις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες θεωρεί μονομερείς και χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας γίνονται ολοένα πιο εξωφρενικές», είπε ο κ. Λι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για θέματα ασφάλειας στο Πεκίνο, τονίζοντας πως απλοί ρώσοι πολίτες στερούνται ιδίως πόρους στο εξωτερικό «χωρίς κανένα λόγο».

«Η ιστορία έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι οι κυρώσεις δεν επιλύουν προβλήματα. Οι κυρώσεις το μοναδικό που κάνουν είναι να πλήττουν απλούς ανθρώπους, έχουν αντίκτυπο στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και (…) επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομία».

Η Ρωσία αποκαλεί την επίθεσή της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και λέει πως δεν έχει σκοπό να επιβάλλει κατοχή αλλά να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της γειτονικής της χώρας και να αιχμαλωτίσει ή να εξοντώσει αυτούς που αποκαλεί επικίνδυνους εθνικιστές. Μιλά για «αποναζιστικοποίηση».

Την Παρασκευή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι η Κίνα θα αντιμετωπίσει «συνέπειες» από πλευράς των ΗΠΑ εάν προσφέρει υλική βοήθεια στη Ρωσία εν μέσω της επίθεσης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Μόσχα αξίωνε πολύ πριν αρχίσει ο πόλεμος νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το NATO ότι θα σταματήσει την επέκτασή του προς ανατολάς –ειδικά ότι δεν θα εντάξει την Ουκρανία, casus belli γι’ αυτήν– και ότι θα επιστρέψει στην ισορροπία του 1997. Η Δύση απορρίπτει τις απαιτήσεις αυτές.

«Η επιδίωξη της απόλυτης ασφάλειας (από πλευράς του NATO) οδηγεί ακριβώς στην απόλυτη ανασφάλεια», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Λι. «Οι συνέπειες του να σπρώχνεις μια μεγάλη δύναμη, ειδικά μια πυρηνική δύναμη, στη γωνία είναι αδιανόητες».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί αυτή την εβδομάδα ότι το Κίεβο θα μπορούσε να αποδεχθεί διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλειά του και σε αντάλλαγμα να εγκαταλείψει την μακρόχρονη προσπάθειά του να ενταχθεί στο NATO.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο απεσταλμένος του Τραμπ διαπραγματεύτηκε με τον Πούτιν για την Ουκρανία βασιζόμενος σε Ρωσίδα διερμηνέα του Κρεμλίνου
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήγε και στις τρεις συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς Αμερικανούς διερμηνείς, αποκαλύπτει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1