Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση Ρώσων χάκερ κατά του ΝΑΤΟ

Ρώσοι χάκερς «επιτέθηκαν» πρόσφατα στα δίκτυα του ΝΑΤΟ και τις ένοπλες δυνάμεις ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση του Threat Analysis Group της Google.

Στην έκθεση δεν αναφέρεται ποιες ένοπλες δυνάμεις έγιναν στόχος «εκστρατειών ηλεκτρονικού ψαρέματος» που εξαπέλυσε η ομάδα που ονομάζεται Coldriver ή Callisto με έδρα την Ρωσία.

Η επίθεση έγινε με την χρήση νέων λογαριασμών Gmail προς μη Google λογαριασμούς, κατά συνέπεια, είναι άγνωστο το ποσοστό επιτυχία της, σύμφωνα με την έκθεση. 

Η Ρωσία κατηγορείται κατά τα τελευταία πολλά χρόνια για ποικίλες κυβερνοεπιθέσεις κατά δυτικών στόχων, αλλά αρνείται συστηματικά τις κατηγορίες.

Το 2019, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας F-Secure Labs χαρακτήρισε την ομάδα Callisto παράγοντα άγνωστης ταυτότητας που συνιστά προωθημένη απειλή και στοχεύει στην συγκέντρωση στοιχείων σχετικών με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας στην Ευρώπη.

Η ομάδα των χάκερς επετέθη και κατά ενός Centre of Excellence (Κέντρο Αριστείας) του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την έκθεση, χωρίς περισσότερα στοιχεία. 

Σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ δηλώνει, χωρίς να αναφέρεται ειδικά στην έκθεση του Threat Analysis Group της Google: «Διαπιστώνουμε κακόβουλη ηλεκτρονική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση».

«Τα Centres of Excellence του ΝΑΤΟ συνεργάζονται με την Συμμαχία, αλλά δεν αποτελούν καθαυτά μέρος του ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε σε επαφή μαζί τους για την υπόθεση αυτή», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πενήντα νεκροί στην πόλη της Γάζας από ισραηλινές επιθέσεις: Εντολή εκκένωσης από τους IDF – «Θα χρησιμοποιήσουμε βία»
Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν λάβει οδηγίες να εγκαταλείψουν τη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας πριν τεθεί υπό ισραηλινό έλεγχο
Ένα αγόρι τρέχει καθώς καπνός αναδύεται από μία εγκαταλελειμμένη πολυκατοικία, που στέγαζε εκτοπισμένους Παλαιστινίους, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στην πόλη της Γάζας
1
Ελλάδα, ΗΠΑ και 41 ακόμη χώρες καταδικάζουν τα ρωσικά drones στον εναέριο χώρο της Πολωνίας – «Βαθιά ανησυχία για τις 19 παραβιάσεις»
Η Πολωνία τόνισε ότι «οι απερίσκεπτες ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποσταθεροποιητική κλιμάκωση που φέρνει την περιοχή πιο κοντά στη σύγκρουση από κάθε άλλη φορά»
Στρατιώτες περπατούν δίπλα σε ένα σημείο όπου η στέγη ενός σπιτιού καταστράφηκε, μετά την παραβίαση του πολωνικού εναερίου χώρου από ρωσικά drones κατά τη διάρκεια επίθεσης στην Ουκρανία, μερικά από τα οποία καταρρίφθηκαν από την Πολωνία με την υποστήριξη των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ 2