Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κάθειρξη 9 ετών για τον Ίλια Γιάσιν πρότεινε η εισαγγελία της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κάθειρξη 9 ετών για τον Ίλια Γιάσιν πρότεινε η εισαγγελία της Ρωσίας
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σε κάθειρξη 9 ετών πρότεινε σήμερα (5.12.2022) η εισαγγελία της Ρωσίας να καταδικαστεί ο δημοφιλής πολιτικός της αντιπολίτευσης και φυλακισμένος αντιφρονών, ο Ίλια Γιάσιν, που δικάζεται επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο εισαγγελέας ζήτησε να στερηθεί την ελευθερία του για 9 χρόνια» ανέφεραν υποστηρικτές του πολιτικού σε ένα μήνυμά τους στα social media. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου της Ρωσίας αναμένεται την Τετάρτη.

Ο 39χρονος ακτιβιστής συνελήφθη τον Ιούνιο και κατηγορείται για «διασπορά ψευδών πληροφοριών» όσον αφορά τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και «υποκίνηση μίσους», αδίκημα που τιμωρείται με 10ετή κάθειρξη. Φέρεται ότι κατήγγειλε μέσω του YouTube «τις δολοφονίες πολιτών» από τον ρωσικό στρατό στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

Παρά τη φυλάκισή του δεν σταμάτησε να επικρίνει τις Αρχές και να καταγγέλλει τον πόλεμο στην Ουκρανία που ξέσπασε πριν από 10 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας. Μάλιστα, στις αρχές Νοεμβρίου κατηγόρησε τους δικαστές ότι είναι «υπηρέτες» της εξουσίας και ότι δίνουν στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «μια αίσθηση ατιμωρησίας».

Δικάζεται βάσει του νέου νόμου για τα fake news

Ο Γιάσιν διώκεται με βάση τα άρθρα του ποινικού κώδικα που εισήχθησαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία και απαγορεύουν τη «δυσφήμιση» του στρατού ή τη «δημοσίευση ψευδών πληροφοριών» για τις ένοπλες δυνάμεις.

Τα άρθρα αυτά είναι πολύ αόριστα και το πεδίο εφαρμογής τους τεράστιο. Οι επικριτές του Κρεμλίνου θεωρούν ότι αποτελούν ένα «πολυεργαλείο» για να διώκονται όλες οι επικριτικές φωνές.

Ο Γιάσιν ήταν στενός συνεργάτης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2015 αλλά και του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις