Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί γύρω από το Κίεβο – Προειδοποίηση για έκρηξη στο Τσέρνομπιλ

Την απόσυρση των Ρωσικών δυνάμεων από το Τσέρνομπιλ ζητά η Ουκρανία, με την αντιπρόεδρο Ιρίνα Βερεστσούκ να αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος έκρηξης πυρομαχικών στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό.

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Ρωσία στις συνομιλίες που έγιναν χθες, Τρίτη, να επιτρέψει τη δημιουργία 97 ανθρωπιστικών διαδρόμων στις χειρότερα πληγείσες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας, πρόσθεσε η ίδια.

“Αξιώνουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει αμέσως μέτρα για να αποστρατιωτικοποιήσει την ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ και να στείλει εκεί μια ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να εξαλείψει τον κίνδυνο της επανάληψης μιας πυρηνικής καταστροφής”, τόνισε η Βερεστσούκ.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αμείωτη η ρωσική επίθεση στο Τσερνίχιβ

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βλέπει να υπάρχει μείωση στις ρωσικές επιθέσεις παρά τη δέσμευση της Μόσχας να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.

“Το πιστεύουμε; Ασφαλώς και όχι”, σημείωσε ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Τσαούς σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram.

“Η ‘μειωμένη δραστηριότητα’ του εχθρού στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ σήμαινε πλήγματα στην (πόλη) Νιζίν, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών, και ολονύκτια πλήγματα στο Τσερνίχιβ”, πρόσθεσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ.

Βομβαρδισμοί έξω από το Κίεβο, πλήγματα στο Χμελνίτσκι

Παράλληλα ο αντιδήμαρχος του Κιέβου Μίκολα Ποβορόζνικ δήλωσε σήμερα ότι βομβαρδισμοί ακούγονταν έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σημείωσε ότι το ίδιο το Κίεβο δεν βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Η νύχτα πέρασε σχετικά ήρεμα, με τον ήχο από σειρήνες και αυτόν από πυρά από μάχες γύρω από την πόλη, αλλά δεν υπήρξε βομβαρδισμός μέσα στην ίδια την πόλη”, δήλωσε ο Ποβορόζνικ στην δημόσια τηλεόραση.

Την ίδια ώρα στη δυτική Ουκρανία, στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, βιομηχανικές εγκαταστάσεις δέχθηκαν τρία πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Σέρχι Χαμάλιι.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τους στόχους των πληγμάτων, αλλά σημείωσε ότι “εντοπίστηκαν” φωτιές και έγιναν έλεγχοι για να διευκρινιστεί αν υπήρχαν απώλειες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: Το «σκωτσέζικο ντους» για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και οι νέες απειλές στις ΗΠΑ – Επιμένει στον ναυτικό αποκλεισμό ο Τραμπ
Την ώρα που η Τεχεράνη παίρνει πίσω το άνοιγμα της σημαντικής θαλάσσιας οδού, ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί έκτακτη σύσκεψη για τις νέες απειλές των Φρουρών τις Επανάστασης που κάνουν λόγο για παραβίαση της εκεχειρίας
Cargo vessels congestion blocking maritime traffic in the Strait of Hormuz, tankers and container cargo ships clustered in aerial 3D illustration render. Strategic maritime chokepoint linking the Persian Gulf and Gulf of Oman. Global trade dependency, export logistics, freight transport, supply chain vulnerability, geopolitical tension 3D
Ιράν: Τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να αρθεί ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ
«Η προσέγγιση στα Στενά του Ορμούζ θα θεωρηθεί συνεργασία με τον εχθρό και το πλοίο που παραβιάζει την απαγόρευση θα γίνει στόχος», λέει το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης
FILE PHOTO: Oil tankers pass through the Strait of Hormuz, December 21, 2018. REUTERS/Hamad I Mohammed/File Photo
Δύο πλοία με ινδική σημαία δέχτηκαν επίθεση στα Στενά του Ορμούζ, επιβεβαιώνει η κυβέρνηση της Ινδίας
Ο πρέσβης του Ιράν στο Νέο Δελχί κλήθηκε σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ΥΠΕΞ της Ινδίας μετέφερε τη βαθιά ανησυχία της για το περιστατικό
Τάνκερ και πλοία στα Στενά του Ορμούζ