Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο γνωστός Βρετανός αρχιτέκτονας, Νόρμαν Φόστερ, θέλει να ανοικοδομήσει το Χάρκοβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο γνωστός Βρετανός αρχιτέκτονας, Νόρμαν Φόστερ, θέλει να ανοικοδομήσει το Χάρκοβο
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Την ανοικοδόμηση του Χαρκόβου προσφέρθηκε να κάνει ο γνωστός Βρετανός αρχιτέκτονας, Νόρμαν Φόστερ, μιλώντας με τον δήμαρχο της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης της Ουκρανίας, θέλοντας μάλιστα να «συγκεντρώσει τα καλύτερα ταλέντα του κόσμου».

Έχοντας στο πλούσιο βιογραφικό του την ανοικοδόμηση του Ράιχσταγκ της Γερμανίας και τη Γέφυρα της Χιλιετίας στο Λονδίνο, το Ίδρυμα του 86χρονου αρχιτέκτονα ανέφερε ότι ο Νόρμαν Φόστερ μίλησε τη Δευτέρα μέσω βιντεοκλήσης με τον Ιγκόρ Τερέχοφ, τον δήμαρχο του Χαρκόβου.

Σε αυτήν την κλήση, ο Φόστερ του παρουσίασε ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της πόλης, το ένα τέταρτο των κτιρίων της οποίας καταστράφηκαν μετά την εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου. Είχε πολλά κτίρια σε στιλ Αρ Νουβό, τα οποία καταστράφηκαν από τους συνεχείς βομβαρδισμούς της Ρωσίας. Ωστόσο, η πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Ο Φόστερ διαβεβαίωσε ότι θέλει «να συγκεντρώσει τα καλύτερα ταλέντα του κόσμου» σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική, το ντιζάιν και τη μηχανική και να αρχίσουν να εργάζονται «αμέσως» για «να αναγεννηθεί η πόλη του Χαρκόβου». Είπε ότι σε πρώτο στάδιο θα καταρτιστεί ένα σχέδιο για μια «πόλη του μέλλοντος» η οποία «θα συνδυάζει την κληρονομιά του ένδοξου παρελθόντος» με οικολογικά κτίρια και υποδομές.

Σε αποσπάσματα της συζήτησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Τερέχοφ, ο δήμαρχος ακούγεται να λέει, στα ρωσικά ότι «έχει δει τη δουλειά (του Φόστερ) και θέλει πραγματικά να δει αυτό το νέο, προοδευτικό στυλ, στην πόλη».

Σύμφωνα με τον Τερέχοφ, το 25% των κτιρίων της πόλης έχει καταστραφεί. Το Χάρκοβο χρειάζεται καινούρια νοσοκομεία, σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και γραφεία για τον τεχνολογικό τομέα που γνωρίζει άνθιση. Όλα αυτά τα κτίρια θα πρέπει να διαθέτουν αντιαεροπορικά καταφύγια, ενώ οι πολυκατοικίες θα πρέπει να έχουν υπόγεια πάρκινγκ που θα μπορούν να μετατραπούν σε καταφύγια σε περίπτωση ανάγκης, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις