Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπορέλ αποκαλύπτει πολιτική συμφωνία για αποστολή κι άλλων όπλων

Πόλεμος στην Ουκρανία
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου και… κλιμακώνεται, με τον τραγικό κατάλογο των νεκρών να μεγαλώνει αδιάκοπα. Την ίδια ώρα, η Δύση προχωρά σε συνομιλίες και πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση της σύρραξης μετά και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Έτσι, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι στο Συμβούλιο της ΕΕ υπήρξε πολιτική συμφωνία για επιπλέον βοήθεια σε όπλα προς την Ουκρανία, ύψους 500 εκατ. ευρώ ενώ Ντράγκι, Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον συνομίλησαν καταλήγοντας σε συμφωνία για κοινή αντιμετώπιση. Όλα αυτά την ώρα που οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας βρίσκονται στο ναδίρ μετά και την κλήση του αμερικανού πρεσβευτή ενώπιων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατά την οποία ενημερώθηκε ότι οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας βρίσκονται «στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Ταυτόχρονα, ενώ οι μάχες σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο, Μικολάιφ και Οδησσό μαίνονται, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Μόσχα θα πρέπει πρώτα να τεθεί σε δημοψήφισμα προς τον ουκρανικό λαό.

Μπορέλ: Πολιτική συμφωνία για επιπλέον βοήθεια σε όπλα προς την Ουκρανία

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί την ανάγκη για ταχεία αντίδραση από τη Δύση, οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας της οποίας συμφώνησαν σε μία στρατηγική ασφάλειας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος του μπλοκ από τη στιγμή που ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη.

«Οι απειλές αυξάνονται και το κόστος της αδράνειας είναι ξεκάθαρο» ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτηρίζοντας το έγγραφο που καθορίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030 ως «οδηγό δράσης».

Όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπορέλ δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους», ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα υιοθετηθούν επισήμως εντός της εβδομάδας, παρά μόνο θα δοθούν «κατευθύνσεις» από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι στο Συμβούλιο της ΕΕ υπήρξε πολιτική συμφωνία για επιπλέον βοήθεια σε όπλα προς την Ουκρανία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις