Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πραγματικός λόγος που ο Τραμπ είναι εκτός εαυτού με τον Πούτιν – Ρωσική νίκη ή υποχώρηση, τα δύο ρεαλιστικά σενάρια για το τέλος

Το μόνο που νοιάζει τον Τραμπ είναι να δείξει ότι «νίκησε», σημειώνει σε ανάλυσή του το MSNBC

Απογοητευμένος από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, για τον πόλεμο στην Ουκρανία και εξετάζει νέες κυρώσεις αλλά και έμμεση στρατιωτική υποστήριξη μέσω πωλήσεων σε χώρες του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η ενόχληση του Τραμπ με τον Πούτιν, δεν έχει να κάνει με για τον πόλεμο, αλλά με το προσωπικό του αφήγημα.

Όπως αναφέρει το MSNBC, πρόκειται για μια δραματική μεταστροφή στη στάση που τηρούσε μέχρι τώρα από την έναρξη της δεύτερης θητείας του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οποίος έστρεφε τα πυρά του πρωτίστως στην Ουκρανία και ταυτόχρονα φαινόταν να υιοθετεί κάποια από τα επιχειρήματα της Μόσχας,

«Ο Πούτιν μάς λέει πολλές βλακείες», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Είναι πάντα ευγενικός μαζί μας, αλλά τελικά δεν έχει κανένα νόημα», πρόσθεσε.

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις απογοήτευσης, η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ παραμένει ευνοϊκή προς τη Ρωσία και εχθρική προς την Ουκρανία, ενώ η κύρια ενόχλησή του φαίνεται να είναι η αποτυχία του Κρεμλίνου να ενισχύσει την εικόνα του.

Το MSNBC επιχειρεί να εξηγήσει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ο ένοικος του Λευκού Οίκου έχει βγει εκτός εαυτού με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

Τι ακριβώς έχει απογοητεύσει τον Τραμπ

Όταν ο Πούτιν διέταξε την εισβολή πριν περίπου τρία χρόνια, ο Τραμπ την χαρακτήρισε «έξυπνη» και «ιδιοφυή». Ουδέποτε κατήγγειλε ως επιθετική, παράνομη ή εσφαλμένη τη ρωσική εισβολή, ούτε καν εξέφρασε την υποστήριξή του για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας – άλλωστε, ουδείς ξεχνά τις απειλές του για τη Γροιλανδία ή τη Διώρυγα του Παναμά.

Ούτε ενοχλήθηκε ο Τραμπ με τις συχνές ρωσικές επιθέσεις κατά πολιτικών στόχων, αν και έχει κάνει λόγο για την καταστροφή που προκαλεί ο πόλεμος, χωρίς να ρίχνει πάντως το φταίξιμο στη Ρωσία. Το αντίθετο. Στην καταστροφική συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Τραμπ, απηχώντας τη ρωσική προπαγάνδα, επέρριψε στο Κίεβο την ευθύνη για την έναρξη του πολέμου.

Αν νοιαζόταν για τις δολοφονίες αμάχων από τα ρωσικά πλήγματα, δεν θα μπλόκαρε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας, επιχειρηματολογεί το άρθρο. Ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου, όπου δήλωσε απογοητευμένος με τον Πούτιν, ποιος διέταξε τη διακοπή της βοήθειας προς την Ουκρανία, απάντησε: «Δεν ξέρω. Γιατί δεν μου λέτε εσείς;».

Η βοήθεια προς την Ουκρανία ξανάρχισε (προς το παρόν), αλλά ακόμα κι αυτό μοιάζει να γίνεται περισσότερο για να προστατέψει την εικόνα του Τραμπ. Το βασικό του παράπονο είναι ότι ο Πούτιν δεν τον έχει μεταχειριστεί δίκαια – όχι ότι ο πόλεμος είναι παράνομος.

Η απογοήτευση είναι προσωπική, όχι ηθική

Το πιο πιθανό είναι πως ο Τραμπ απογοητεύεται επειδή τα γεγονότα δεν ακολουθούν το σενάριο που είχε στο μυαλό του: Υποσχέθηκε ότι θα τερματίσει τον πόλεμο την πρώτη μέρα της θητείας του, χρησιμοποιώντας πίεση στους Ουκρανούς και τη «σχέση του» με τον Πούτιν. Τώρα αυτή η μεγαλομανής φαντασίωση συγκρούεται με την πραγματικότητα.

Ο Τραμπ έβαλε τον Πούτιν πάνω από τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ – και ο Πούτιν δεν του το ανταπέδωσε. Αντί να προωθήσει την εικόνα του Τραμπ, προωθεί την εθνική ισχύ της Ρωσίας. Δεν θα χρειαζόταν να κάνει πολλά – θα μπορούσε απλώς να πει πως όλα ήταν φταίξιμο του Μπάιντεν και να δώσει στον Τραμπ μια ψευδαίσθηση συμφωνίας — αλλά ούτε αυτό δεν κάνει. Αντίθετα, φαίνεται να απολαμβάνει να επιδεικνύει κυριαρχία, παίζοντας με τον Τραμπ αντί να του δίνει πολιτικό άλλοθι, αναφέρει το MSNBC.

Ίσως τελικά αυτό να ήταν το όριο. Ο Τραμπ φέρεται να προτίθεται να εγκρίνει αυξημένες πωλήσεις όπλων σε χώρες του ΝΑΤΟ, γνωρίζοντας ότι καταλήγουν στην Ουκρανία. Αν το κάνει, θα ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας – αν και δεν αναιρεί τη ζημιά που έχει ήδη γίνει.

Στα τέλη Μαΐου ο Τραμπ είχε δηλώσει απογοητευμένος με την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, αν και στη συνέχεια το απέφυγε για να μην υπονομευτούν οι διαπραγματεύσεις. Τώρα, στο Κογκρέσο μελετούν νέο πακέτο κυρώσεων, που θα χρειαστεί ωστόσο την έγκριση του Τραμπ και θα είναι υποκείμενο στις κυκλοθυμικές διαθέσεις του.

Ο Τραμπ θα μπορούσε να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία — είναι μία από τις λίγες χώρες που εξαιρούνται από τους λεγόμενους «ανταποδοτικούς δασμούς» του – αλλά χρειάζεται προσπάθεια ακόμα και μόνο για να επιστρέψει στο επίπεδο πίεσης που υπήρχε επί Μπάιντεν. Βραχυπρόθεσμα, η ανακοίνωση νέων πωλήσεων όπλων στην Ευρώπη ίσως προκαλέσει διπλωματική αντίδραση, αλλά δεν θα αλλάξει τη θεμελιώδη στάση της Ρωσίας. Και θα χρειαστεί χρόνος για να επηρεαστούν οι συνθήκες στο πεδίο.

Τα δύο ρεαλιστικά σενάρια για τον τερματισμό του πολέμου

Όπως σημειώνει το άρθρο, η αλήθεια είναι ότι, όσο κι αν το αρνούνται ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του, ο Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία για να επεκτείνει τα σύνορα της χώρας του. Θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν το κάνει γιατί θέλει να κυριαρχήσει στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί δεν ξεγελάστηκαν να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή, αλλά επέλεξαν να πολεμήσουν για την ελευθερία τους.

Ουκρανός αιχμάλωτος πολέμου αγκαλιάζει τη γυναίκα του καθώς επιστρέφει μετά από ανταλλαγή, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία
Ουκρανός αιχμάλωτος πολέμου αγκαλιάζει τη γυναίκα του καθώς επιστρέφει μετά από ανταλλαγή, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία / Φωτογραφία αρχείου: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ως εκ τούτου, τα δύο μοναδικά ρεαλιστικά σενάρια για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι:

  • Να νικήσει η Ρωσία, να ξηλώσει την κυβέρνηση Ζελένσκι και να εξαλείψει την ουκρανική ανεξαρτησία.
  • Να σταματήσει η Ρωσία την προσπάθεια κατάκτησης της Ουκρανίας, είτε λόγω κατάρρευσης των πολεμικών της προσπαθειών είτε επειδή η ηγεσία της θα αποφασίσει ότι είναι πολύ υψηλό το κόστος και είτε αποσυρθεί μονομερώς είτε θα προβεί σε αρκετές παραχωρήσεις που το Κίεβο θα αποδεχθεί ως συμφωνία.

Σύμφωνα με το άρθρο του MSNBC, μόνον το δεύτερο σενάριο θα οδηγούσε σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Ουκρανικού. Αλλά για να αλλάξουν τα σχέδια του Πούτιν θα χρειαστεί χρόνος και θυσίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ένοχοι για τον θάνατο του μωρού τους μια Βρετανίδα αριστοκράτισσα και ο εραστής της - Έβαλαν τη σορό σε σακούλα, βρήκαν πλακούντα στο αυτοκίνητό τους
Το ζευγάρι, που ζούσε στο περιθώριο, προσπάθησε να κρύψει τη γέννηση της Βικτόρια επειδή η πρόνοια τους είχε ήδη πάρει τα άλλα τέσσερα παιδιά τους
Η Κόνστανς Μάρτεν και ο σύντροφός της, Μαρκ Γκόρντον