Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες στο Ντονέτσκ μετά την πτώση της Σολεντάρ

Διαθέτοντας «αριθμητική υπεροχή» η Ρωσία φαίνεται πως εντατικοποιεί τις μάχες στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνια Μαλιάρ, μερικές ώρες μετά τις ανακοινώσεις δυτικών ηγετών περί παραδόσεων αρμάτων μάχης στο Κίεβο.

«Οι μάχες εντατικοποιούνται», ανέφερε η Μαλιάρ της Ουκρανίας μέσω Telegram, αναφερόμενη ιδίως στην περιοχή της Μπαχμούτ, την οποία τα στρατεύματα της Ρωσίας προσπαθούν να κυριεύσουν εδώ και μήνες, καθώς επίσης και στην περιοχή γύρω από τη Βουγλεντάρ, κοινότητα στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ντονέτσκ.

Είναι η πρώτη φορά που η Βουγλεντάρ, πόλη με περίπου 15.000 κατοίκους πριν από τη σύρραξη, στο νοτιοδυτικό τμήμα της γραμμής του μετώπου στην περιφέρεια Ντονιέτσκ, αναφέρεται ρητώς από την ουκρανική πολιτική ηγεσία πως συμπεριλαμβάνεται στις ζώνες όπου διεξάγονται «εντατικές» μάχες.

«Η ένταση των μαχών αυξάνεται», ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης η Μαλιάρ.

«Τώρα στο Ντονμπάς, ενάντια στην αριθμητική υπεροχή και την υπεροπλία τους, το πλεονέκτημά μας έγκειται στον επαγγελματισμό της στρατιωτικής διοίκησής μας και στο θάρρος των στρατιωτών μας», πρόσθεσε.

Πώς «έπεσε» η Σολεντάρ

Σε δρόμο κοντά στην πόλη Σολεντάρ, ουκρανοί στρατιώτες στέλνουν κατασκοπευτικό drone προς την περιοχή όπου βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς προετοιμάζονται να αποκρούσουν νέα επίθεση.

Ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε την Τετάρτη πως οι δυνάμεις του αποσύρθηκαν από τη Σολεντάρ, πόλη στην περιφέρεια Ντονέτσκ όπου εκτυλίχθηκαν οι σφοδρότερες μάχες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Για 2-3 ημέρες χάσαμε τις θέσεις μας, αλλά τώρα προσπαθούμε να τις ανακτήσουμε», διαβεβαιώνει ο Ιγκόρ, ουκρανός στρατιώτης στην περιοχή.

Η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner που φέρεται να πρωτοστάτησε στην επίθεση στη Σολεντάρ ανακοίνωσε την κατάληψή της την 11η Ιανουαρίου.

Δύο ημέρες αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του ελέγχουν την πόλη, η οποία πριν από τον πόλεμο αριθμούσε περίπου 10.000 κατοίκους.

Η κατάληψη της Σολεντάρ αποτελεί την πρώτη σημαντική επιτυχία του ρωσικού στρατού έπειτα από μήνες. Προηγήθηκε σειρά ηττών και αναδιπλώσεων στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Σερχίι Τσερεβάτι είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του υποχώρησαν ύστερα από εβδομάδες σφοδρών μαχών. «Χτίζουμε νέα γραμμή άμυνας, με οχυρωματικά έργα σε άλλα σημεία, ενώ εξακολουθούμε να προκαλούμε βαρύτατα πλήγματα στον εχθρό», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναδίπλωση σχεδιάστηκε προσεκτικά, χωρίς να υπάρξει «περικύκλωση» ή «μαζικές αιχμαλωτίσεις» ουκρανών στρατιωτών.

Σκληρές μάχες

Λοχίας, ονόματι Άλκορ, είπε ότι «η μάχη ήταν σκληρή» και ο εχθρός είχε μεγάλο αριθμητικό πλεονέκτημα. «Πυροβολούσαμε ακατάπαυστα, αλλά πέντε λεπτά αργότερα νέο κύμα 20 εχθρών ερχόταν εναντίον μας (…) Ο αριθμός τους ήταν τεράστιος. Χρησιμοποιούν στρατιώτες τους σαν τροφή για τα κανόνια… Οι δικοί μας έλεγαν “Μείνετε όρθιοι, μην κάνετε πίσω”».

Παρότι ορισμένοι ουκρανοί στρατιώτες είναι πεπεισμένοι ότι τα χαμένα εδάφη μπορούν να ανακτηθούν, άλλοι δεν είναι τόσο βέβαιοι.

«Η Σολεντάρ έπεσε», παραδέχθηκε ο υποδιοικητής του 144ου τάγματος πεζικού Βολοντίμιρ Λεόνοφ, το οποίο αναδιπλώθηκε δέκα χιλιόμετρα μακρύτερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, 27 στρατιώτες υπέγραψαν επιστολή στην οποία εκφράζουν την άρνησή τους να επιστρέψουν σε θέσεις μάχης.

Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που αυστηροποιεί τις ποινές για ανυπακοή ή λιποταξία, προβλέποντας φυλάκιση 10 και 12 ετών αντίστοιχα.

Ωστόσο, για ορισμένους η φυλακή μπορεί να είναι προτιμότερη από τον θάνατο σε κάποιο όρυγμα. Τουλάχιστον «ορισμένοι σκέφτονται έτσι», παραδέχεται ο Λεόνοφ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Πεντάγωνο έτοιμο να στείλει 1.5000 στρατιώτες στη Μινεσότα μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις κατά της ICE
Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει για ανάπτυξη στρατευμάτων ώστε να σταματήσουν οι αιματηρές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία της 37χρονης μητέρας
Στρατιώτες
Στα «χαρακώματα» Ευρώπη και Τραμπ μετά τις απειλές για δασμούς λόγω της Γροιλανδίας: Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ την Κυριακή
«Η ΕΕ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της με τη Δανία και τον λαό της Γροιλανδίας, οι δασμοί θα υπονόμευαν τις διατλαντικές σχέσεις και θα έθεταν τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης καθοδικής πορείας»,
Γροιλανδία 11
Μακρόν: Αν ο Τραμπ υλοποιήσει την απειλή για δασμούς, η Ευρώπη θα απαντήσει συντονισμένα
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα που τόνισε ότι «συντονίζω μια κοινή απάντηση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το θέμα»
Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν