Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Η Ρωσία διαπράττει γενοκτονία στο Ντονμπάς – Λαβρόφ: Το Κίεβο δε θέλει να διαπραγματευτεί

Συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το Κίεβο και τη Μόσχα να ανταλλάσσουν κατηγορίες για τα πάντα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαπράττει «γενοκτονία» στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

«Η επίθεση σε εξέλιξη των δυνάμεων κατοχής στο Ντονμπάς μπορεί να κάνει την περιφέρεια ακατοίκητη», είπε ο  Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του καθημερινού μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του, λέγοντας για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως έχουν βαλθεί να μετατρέψουν σε στάχτες πολλές πόλεις της περιφέρειας.

Η Ρωσία επιδίδεται σε «εκτοπισμούς και μαζικές δολοφονίες αμάχων στο Ντονμπάς», συνέχισε ο Ζελένσκι, για τον οποίο «όλα αυτά είναι προφανώς πολιτική γενοκτονίας που διαπράττεται από τη Ρωσία».

Τον Απρίλιο, το ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στη χώρα και καλεί όλες τις χώρες του κόσμου και τους διεθνείς οργανισμούς να κάνουν το ίδιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επίσης χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο.

«Η Ουκρανία δε θέλει να διαπραγματευτεί»

Από την άλλη, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε χθες Πέμπτη τον Ζελένσκι πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και τη Δύση ότι υποστηρίζει το Κίεβο στη στάση του αυτή.

Ο Ζελένσκι έχει πει ότι θα διαπραγματευτεί μόνο απευθείας με τον Πούτιν, και μόνο αν προηγουμένως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποχωρήσουν στα προπολεμικά σύνορα.

«Βολεύει τη Δύση να υποστηρίζει αυτή την αδιαλλαξία», η οποία από «λογική» σκοπιά «δεν στέκει και πολύ καλά», έκρινε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στην αραβική υπηρεσία του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάνω από δεκατρείς οι νεκροί στην Νέα Υόρκη λόγω του πολικού ψύχους - «Οι περισσότεροι υπέστησαν υποθερμία» λέει ο Μαμντάνι
Για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, η δημοτική αρχή κινητοποίησε έναν στόλο 20 οχημάτων με προσωπικό υγείας, όπως και έκτακτα κέντρα θέρμανση
Πεζοί περπατούν σε έναν χιονισμένο δρόμο, καθώς μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη
Ο Στάρμερ ζητά την απομάκρυνση του Βρετανού πρώην υπουργού Μάντελσον από τη Βουλή των Λόρδων λόγω της επαφής του με τον Επστάιν
Το 2009 ο Μάντελσον πρότεινε στον Επστάιν να ζητήσει από τον επικεφαλής της τράπεζας JPMorgan «να απειλήσει λιγάκι» τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας για να μειώσει τον φόρο επί των μπόνους των τραπεζιτών
Peter Mandelson
Αλληλογραφία του Τζέφρι Επστάιν με την Αριάν ντε Ρότσιλντ μετά το δημοψήφισμα για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα – «Την έχουν πραγματικά γ@@@@@ι»
Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να καρατομίσει τον Γιάνη Βαρουφάκη σχολιάστηκε από τον Τζέφρι Επστάιν και την Αριάν ντε Ρότσιλντ
A document that was included in the U.S. Department of Justice release of the Jeffrey Epstein files is photographed Sunday, Feb. 1, 2026, shows the report when Epstein was taken into custody on July 6, 2019. 7