Κόσμος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι επιδιώξεις Μπλίνκεν στην επίσκεψή του στην Τουρκία και η υποτιμητική ενέργεια του Ερντογάν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα στην Τουρκία για να προσπαθήσει να κατευνάσει το θυμό της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ.

Αυτή η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία αφότου το Ισραήλ άρχισε τη νέα φάση του πολέμου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η οργή για τις ενέργειες του Ισραήλ επικρατεί όχι μόνο στην κυβέρνηση της Τουρκίας αλλά και στους Τούρκους πολίτες. 

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χθες, Κυριακή, μπροστά από αεροπορική βάση που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε από την πλευρά του να πάει σήμερα σε μια απομακρυσμένη περιφέρεια της βορειοανατολικής Τουρκίας, μια απόφαση που μοιάζει με προσβολή που απευθύνεται στον Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόκειται έτσι να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, για να συζητήσουν για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Οι συνομιλίες του Μπλίνκεν με τον Φιντάν αναμένονταν δύσκολες πριν ακόμη το Ισράηλ εξαπολύσει αδιάκοπους βομβαρδισμούς και μια χερσαία εκστρατεία, που σύμφωνα με το Τελ Αβίβ έχει στόχο την εξάλειψη της Χαμάς από τη Γάζα 

Σχεδόν 10.000 οι νεκροί στην Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 9.770 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι μισοί από τους οποίους παιδιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, από τους καταστροφικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης.

Η επιχείρηση άρχισε αφού μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και έπιασαν ομήρους περισσότερα από 240 άτομα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τα οποία μετέφεραν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας την οποία ελέγχουν. Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.

Ο πόλεμος αυτός απειλεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα εμπλέκεται στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Ουάσινγκτον ανυπομονεί επίσης να δει το τουρκικό κοινοβούλιο να δίνει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος προσώπων και επιχειρήσεων στην Τουρκία που είναι ύποπτα ότι βοηθουν τη Ρωσία να ξεφεύγει από τις κυρώσεις και να εισάγει εξοπλισμούς τους οποίους χρησιμοποιεί στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ενέκρινε σχέδια επίθεσης στο Ιράν – «Μένει να δώσει τη διαταγή» αποκαλύπτει η Wall Street Journal
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ο Τραμπ δεν έχει δώσει ακόμη διαταγή, καθώς περιμένει να δει αν η τακτική που ακολουθεί θα υποχρεώσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα
Ντόναλντ Τραμπ
14
Όσα είναι γνωστά για το πυρηνικό «φρούριο» Φορντό στο Ιράν που στοχεύει το Ισραήλ - Γιατί δεν είναι το νέο Τσέρνομπιλ
Σε αντίθεση με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, όπου ένα πλήγμα μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή ραδιενέργειας– το Φορντό χρησιμοποιεί εμπλουτισμένο ουράνιο σε μορφή εξαφθοριούχου αερίου που είναι επικίνδυνο αλλά δεν παρουσιάζει τον ίδιο βαθμό ραδιολογικού κινδύνου
Ιρανοί τεχνικοί εργάζονται στο Φορντό σε μια νέα εγκατάσταση παραγωγής καυσίμου ουρανίου για έναν σχεδιαζόμενο πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέως ύδατος, λίγο έξω από την πόλη Ισφαχάν, 410 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης το 2009 2