Κόσμος

Πολωνία: Συγκροτήθηκε η «επιτροπή καταπολέμησης της ρωσικής επιρροής» – Σφοδρή κριτική για λογοκρισία

Η κυβέρνηση της Πολωνίας έδωσε πράσινο φως στην έναρξη των εργασιών της αμφιλεγόμενης επιτροπής καταπολέμησης της «επιρροής της Ρωσίας», περίπου 1,5 μήνα πριν τις εκλογές στη χώρα. 

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Πολωνίας εξέλεξε τα εννιά μέλη της επιτροπής, ενώ όλη η αντιπολίτευση αρνήθηκε να προτείνει δικούς της υποψήφιους και αποφάσισε να απόσχει από την ψηφοφορία, καθώς χαρακτηρίζει τον νέο θεσμό παράνομο και αντισυνταγματικό.

Δεν δόθηκε καμιά διευκρίνιση για την ημερομηνία που θα αρχίσει το έργο της η επιτροπή, η δημιουργία της οποίας έχει επικριθεί από ΗΠΑ και ΕΕ.

Τροποποιημένη εκδοχή του νόμου για τη δημιουργία της υπογράφηκε από τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα στις αρχές Αυγούστου.

Το κείμενο προβλέπει ότι η επιτροπή θα μπορεί να κρίνει αν κάποιο πρόσωπο «ενήργησε υπό ρωσική επιρροή» και άρα «δεν εγγυάται την καλή άσκηση κυβερνητικών δραστηριοτήτων προς το δημόσιο συμφέρον».

Στη νέα εκδοχή πάντως απαλείφθηκε διάταξη που προέβλεπε πως στην κρίση της επιτροπής θα συμπεριλαμβανόταν η υποχρεωτική στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και της ανάληψης δημοσίων αξιωμάτων. Ακόμη, προστέθηκε διάταξη που προβλέπει διαδικασίες έφεσης, αρμόδιο για τις οποίες θα είναι το συμβούλιο εφετών της Βαρσοβίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, το κείμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, στην Πολωνία όσο και στο εξωτερικό.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν θύμισε ότι τον Ιούλιο, ο επίτροπος Ντιντιέ Ρεντέρς απηύθυνε επιστολή στις πολωνικές αρχές προτρέποντάς τις να «μη λάβουν τέτοια μέτρα ενόψει των εκλογών» και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν θα διστάσει να περάσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει» αν η επιτροπή για τη ρωσική επιρροή ενεργήσει κατά τρόπο που θα επηρεάσει τις προσεχείς εκλογές.

Μετά την υιοθέτηση της αρχικής εκδοχής του νομοσχεδίου, στα τέλη Μαΐου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία του, κρίνοντας πως θα μπορούσε «να χρησιμοποιηθεί με καταχρηστικό τρόπο» και να αποτρέψει τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στην Πολωνία».

Οι εκλογές στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα θα διεξαχθούν τη 15η Οκτωβρίου.

Η πολωνική αντιπολίτευση αποκαλεί το επίμαχο κείμενο «νόμο Τουσκ», αναφερόμενη στον επικεφαλής του κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών, τον Ντόναλντ Τουσκ, τον πρώην πρωθυπουργό (2007-2014) και κατόπιν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαύρο πρόβατο της πολωνικής δεξιάς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση «παγώνει» τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έως το 2027 – Πολιτική «ανάσα» για την κυβέρνηση Λεκορνί
Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναστολής της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2026
Η Εθνοσυνέλευση στη Γαλλία
Γερμανία: Σύλληψη υπόπτου της Χαμάς στα γερμανοτσεχικά σύνορα – Σχεδίαζε επιθέσεις σε εβραϊκούς στόχους στην Ευρώπη
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Γερμανικής Αστυνομίας για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος (BKA) συνέλαβε έναν άνδρα που ύποπτος ότι είχε προμηθευτεί όπλα για λογαριασμό της Χαμάς
Ένας μαχητής της Χαμάς
Η Μαρίν Λε Πεν δεν θα είναι υποψήφια για Πρόεδρος της Γαλλίας το 2027 αν δεν δικαιωθεί στο εφετείο
Αν κριθεί ξανά ένοχη και της επιβληθεί ποινή που θα της απαγορεύει να θέσει υποψηφιότητα, δήλωσε ότι θα παραδώσει τα ηνία στον 30χρονο προστατευόμενό της, Ζορντάν Μπαρντελά
Μαρίν Λε Πεν