Κόσμος

Πορτογαλία: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών

Οι λιμενεργάτες της Λισαβόνας ανέστειλαν στη διάρκεια της νύχτας την απεργία που είχαν ξεκινήσει στις 20 Απριλίου, διεκδικώντας να μην καταφεύγει η εταιρία διαχείρισης του λιμανιού σε προσωρινό εργατικό δυναμικό, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την εταιρία, ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας. 

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που επρόκειτο κατ΄αρχήν να διαρκέσουν έως τις 16 Ιουνίου, ήρθησαν οριστικά σήμερα “έπειτα από την επιβεβαίωση από την ολομέλεια της συνέλευσης των εργαζομένων μελών” του κύριου συνδικάτου των πορτογάλων λιμενεργατών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι λιμενεργάτες εξασφάλισαν κυρίως τη δέσμευση για περιορισμένη καταφυγή σε προσωρινές συμβάσεις εργασίας στο λιμάνι της Λισαβόνας, καθώς και για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί μέσα 15 ημέρες και θα έχει διάρκεια έξι ετών.

Οι διαχειριστές του λιμανιού, που είχαν ανακοινώσει ένα κοινωνικό σχέδιο τη Δευτέρα, τελικά δεσμεύθηκαν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, σύμφωνα με την πορτογαλική εφημερίδα Publico.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους λιμενεργάτες και τους διαχειριστές του λιμανιού επισπεύσθηκαν την Παρασκευή (χθες) υπό την πίεση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, που ζήτησε να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος της ημέρας.

Τη Δευτέρα, η υπουργός Ναυτιλίας Άνα Πάουλα Βιτορίνο είχε εκφράσει ανησυχία “για την οικονομική βιωσιμότητα του λιμανιού της Λισαβόνας που έχει τεθεί σε κίνδυνο” από την απεργία και είχε δηλώσει ότι “η κατάσταση δεν πάει άλλο”.
Σύμφωνα με εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιριών, τα φορτία τους υπέστησαν μείωση 50%, ενώ οι απώλειές τους ανέρχονταν σε περίπου 300.000 ευρώ καθημερινά.
Τον Δεκέμβριο, μια προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση είχε οδηγήσει δύο ναυτιλιακές εταιρίες, τη γερμανική Hapag-Lloyd και τη δανέζικη Maersk Line, να εκτρέψουν προσωρινά τα πλοία τους προς άλλα λιμάνια της χώρας. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ έβαλε το χέρι του στα οπίσθια της Μελάνια μπροστά στον βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα – Το άγγιγμα που σχολιάστηκε
Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στον γάμο - διάρκειας 63 ετών - των γονιών του, σχολιάζοντας με χιούμορ τον δικό του με τη Μελάνια Τραμπ - «Αυτό το ρεκόρ δεν θα το φτάσουμε»
Τραμπ Μελάνια
Ο Αλβανός πολιτικός – μοντέλο Ίλι Πατσούκου που αποτελεί το «όνειρο κάθε γυναίκας» και έχει «ταράξει» τα social media
Ο Ίλι Πατσούκου συνεχίζει να διατηρεί ενεργό ρόλο στην πολιτική και δεν έχει ακολουθήσει ακόμα την καριέρα του μόντελινγκ όπως του προτείνουν πολλοί χρήστες
Ο Ίλι Πατσούκου
ΕΕ: Αναποτελεσματικό το σύστημα της Meta για την προστασία ανηλίκων στα social media
Η Meta φαίνεται ότι έχει αγνοήσει ευρέως γνωστές επιστημονικές αποδείξεις που δείχνουν ότι οι πιο νέοι είναι περισσότερο ευάλωτοι στις εν δυνάμει βλάβες που προκαλούνται από υπηρεσίες όπως το Facebook και το Instagram
Μαθητές με κινητά τηλέφωνα
Πιτ Χέγκσεθ: Έτοιμος να δώσει εξηγήσεις για τον πόλεμο στο Ιράν και να αντιμετωπίσει τα «καρφιά» των Δημοκρατικών
Βουλευτές και γερουσιαστές και των δύο κομμάτων έχουν επικρίνει την αμερικανική κυβέρνηση για την έλλειψη ενημέρωσης και τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου
χεγκσεθ