Κόσμος

Πορτογαλία: Ο 52χρονος Λουίς Μοντενέγκρο έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο Μοντενέγκρο θα κληθεί να αντιμετωπίσει, κυρίως, το ακροδεξιό κόμμα «Chega», το οποίο αναδείχθηκε σε μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης

Εντολή να σχηματίσει Κυβέρνηση πήρε ο 52χρονος Λουίς Μοντενέγκρο από τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, την Πέμπτη, 29 Μαΐου, έντεκα ολόκληρες ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές.

Στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Μαΐου, η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία του Λουίς Μοντενέγκρο επικράτησε με διαφορά, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πολυπόθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Πορτογαλία. Καταλαμβάνει 91 από τις 230 έδρες στη Βουλή, αυξάνοντας τη δύναμή της, αλλά ο στόχος των 116 εδρών αποδείχθηκε άπιαστο όνειρο.

Αφού απέρριψε την ιδέα ευρύτερου κυβερνητικού συνασπισμού, ο Μοντενέγκρο υποστήριξε ότι θα συνεργαστεί με όλα τα πολιτικά κόμματα. Θα κληθεί να αντιμετωπίσει, κυρίως, το ακροδεξιό κόμμα Chega, το οποίο αναδείχθηκε σε μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης με 60 έδρες, αφήνοντας στην τρίτη θέση το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 58 έδρες.

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα συναντήθηκε χθες (σ.σ. 29.05.2025) το απόγευμα με τους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, βάσει κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς παράταξης, Αντρέ Βεντούρα διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της χώρας πως θα ηγηθεί μίας «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης και ότι δεν επιθυμεί «νέα πολιτική κρίση».

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κάρλος Σέζαρ αναγνώρισε πως «είναι φυσιολογικό να διοριστεί ο Λουίς Μοντενέγκρο Πρωθυπουργός δεδομένων των εκλογικών αποτελεσμάτων».

Μετά τις τρίτες βουλευτικές εκλογές από το 2022, τα πορτογαλικά κόμματα προετοιμάζονται ήδη για τις επόμενες εκλογικές μάχες: Τις αυτοδιοικητικές εκλογές το φθινόπωρο και τις προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2026.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μουσείο του Λούβρου: «Τα μουσεία δεν είναι ούτε οχυρά ούτε θησαυροφυλάκια», προειδοποιούν 57 διευθυντές διεθνών ιδρυμάτων
Μετά την κλοπή κοσμημάτων από το Λούβρο, 57 επικεφαλής διεθνών μουσείων εκφράζουν ανησυχία για την εύθραυστη φύση της βασικής αποστολής των μουσείων
Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι
Γάζα: Το Ισραήλ απορρίπτει την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχθεί την παρουσία τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Γάζα, στο πλαίσιο του αμερικανικού σχεδίου για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα
Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στη Γάζα
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος εγκαινιάζει το πρώτο μνημείο προς τιμήν των ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιωτικών
Ο Βρετανός μονάρχης αποκάλυψε ένα πρωτοποριακό μνημείο αφιερωμένο στα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, σηματοδοτώντας την πρώτη του επίσημη εμφάνιση σε εκδήλωση υποστήριξης αυτής της κοινότητας
Ο βασιλιάς Κάρολος
Νύφη στο Αζερμπαϊτζάν αυτοκτόνησε μετά τον καβγά για το «προκλητικό» νυφικό της με τα πεθερικά της
«Τι ντροπή. Πώς επιτρέψατε στην κόρη σας να φορέσει ένα τόσο ατιμωτικό, αποκαλυπτικό νυφικό;» - Ο συντετριμμένος πατέρας έδιωξε τον σύζυγό από την κηδεία της κόρης του
Η 19χρονη Lyaman Mammadli