Κόσμος

Πορτογαλία: Πάνω από 100 χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους

Περισσότεροι από 100.000 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Λισαβόνα και χιλιάδες ακόμη σε άλλες πόλεις της Πορτογαλίας κατά των μέτρων λιτότητας που έχει υιοθετήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

«Σταματήστε την κοινωνική τρομοκρατία», «Αυτοί που κλέβουν την Πορτογαλία πρέπει να δικαστούν», «Σε λίγο το κράτος θα κλέβει τους νεκρούς», ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν αφίσες και πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στη Λισαβόνα.

«Ας πάει στον διάβολο η τρόικα», ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών που με αυτό τον τρόπο εξέφραζαν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε το 2011 στη χώρα από την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι διαδηλώσεις, που εκτός από τη Λισαβόνα πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες 30 πόλεις της Πορτογαλίας, έγιναν έπειτα από έκκληση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, ποιητών και μουσικών και δεν είχαν πολιτικό χαρακτήρα, αν και κάποιες από αυτές είχαν την υποστήριξη κάποιων κομμάτων της άκρας αριστεράς και του βασικού πορτογαλικού συνδικάτου CGTP.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης να προχωρήσει φέτος σε νέες αυξήσεις φόρων και να μειώσει του χρόνου κατά 11% με 18% τους μισθούς, ένα μέτρο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ισοδυναμεί με την απώλεια ενός μισθού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους δρόμους ξανά οι Ισπανοί

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αδιανόητη πρόκληση από Ζαχάροβα: Η Ρωσία θα απαντήσει στην Ελλάδα για την κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ καταγγέλλει «εχθρικές ενέργειες» της Αθήνας και προαναγγέλλει αντίδραση στη συμφωνία Μητσοτάκη–Ζελένσκι για κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων συστημάτων στη θάλασσα
Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα 47
Ουκρανία: Το σχέδιο του Τραμπ απορρίφθηκε ως «εντελώς παράλογο» από αξιωματούχους στο Κίεβο – Ο Ζελένσκι έτοιμος για διαπραγματεύσεις
Το Κίεβο επιβεβαιώνει ότι έλαβε το σχέδιο που προβλέπει μεγάλες εδαφικές και στρατιωτικές παραχωρήσεις — μια πρόταση που πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «παράλογη» και «προκλητική»
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΗΠΑ: Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάνι, δηλώνει «έτοιμος» να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ
Παραμονή της πρώτης του συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί το βιοτικό επίπεδο των Νεοϋορκέζων
Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι