Κόσμος

ΠΟΥ για Ουκρανία: Πάνω από 700 επιθέσεις σε υποδομές υγείας από την έναρξη του πολέμου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 703 επιθέσεις σε υποδομές υγείας στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. «Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε από το Κίεβο ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Οργανισμού. 

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη επίθεση σε σύστημα υγείας ευρωπαϊκής χώρας από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Οργανισμού, υπογράμμισε επίσης πως εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία στην Ουκρανία βρίσκονται χωρίς θέρμανση. 

«Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε υγειονομικές και ενεργειακές υποδομές έχουν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας να μην μπορούν πλέον να λειτουργήσουν απρόσκοπτα, αφού έχουν μείνει χωρίς καύσιμα, νερό και ηλεκτρισμό για την κάλυψη βασικών αναγκών τους», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε. 

«Ο φετινός χειμώνας θα είναι απειλητικός για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουκρανία», συνέχισε ο Χανς Κλούγκε, εξηγώντας πως σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι – το 1/4 του πληθυσμού – έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενόψει του πολικού ψύχους που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για το προσεχές διάστημα (σ.σ. ο υδράργυρος αναμένεται να δείξει -20 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές).

Υπάρχει μεγάλη απειλή για έξαρση λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως η Covid-19, έναντι των οποίων μεγάλη μερίδα του ουκρανικού πληθυσμού δεν έχει προστατευθεί επαρκώς, συνέχισε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Όλα αυτά, ανέφερε ο Κλούγκε, έχουν επίσης αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, επισημαίνοντας ότι περίπου 10 εκατομμύρια Ουκρανοί κινδυνεύουν από ψυχικές διαταραχές, όπως οξύ στρες και κατάθλιψη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Βλέπουν» δάχτυλο Πούτιν πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Χίθροου - Προς ακύρωση οι μισές πτήσεις της Κυριακής
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρίχνει ένα βότσαλο στη γεωπολιτική και στρατιωτική λίμνη του ΝΑΤΟ και παρακολουθεί τους κυματισμούς των αντιδράσεων που θα ακολουθήσουν», λέει πρώην αξιωματικός της MI6
Ταξιδιώτες περιμένουν στην ουρά για να κάνουν check-in στον τερματικό σταθμό 4 του αεροδρομίου Χίθροου μετά την κυβερνοεπίθεση
9
Bloomberg: Με τις «ευλογίες» του Τραμπ ο Ερντογάν κλείνει συμφωνίες – μαμούθ για περισσότερα F-16, 250 Boeing και «βλέπει» F-35
Στο τραπέζι της συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν θα βρεθούν συμφωνίες στον τομέα της άμυνας αλλά και της ενέργειας, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 4