Κόσμος

Πούτιν: «Το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ για ειρήνη στην Ουκρανία είναι βάση για μελλοντικές συμφωνίες» – Ζητά παραχώρηση εδαφών

«Δεν σκοπεύουμε να επιτεθούμε στην Ευρώπη, είναι απατεώνες όσοι το ισχυρίζονται» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος

Αδιαφορώντας πλήρως για τον ρόλο που παίζουν οι Ευρωπαίοι, οι Ουκρανοί και οι ΗΠΑ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που προκάλεσε ο ρωσικός στρατός με μαζική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παίζει παιχνίδια στις «πλάτες» διπλωματών, πολιτικών, ηγετών και αμάχων με μια προσέγγιση του τύπου «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σας δικά μου».

Ενώ τις τελευταίες ημέρες εξελίσσονται «πυρετώδεις» διπλωματικές διαβουλεύσεις Ευρωπαίων, Ουκρανών και Αμερικανών σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο που θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου για την Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αγνοεί πλήρως τις εξελίξεις και επιμένει να στηρίζεται στην αρχική πρόταση 28 σημείων του Τραμπ που ήδη έχει τροποποιηθεί και δεν ισχύει.

Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε σήμερ (27.11.2025) ότι «το περίγραμμα του ειρηνευτικού σχεδίου που συζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία», εννοώντας το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ, «θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μελλοντικών συμφωνιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία».

«Σε γενικές γραμμές, συμφωνούμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές συμφωνίες», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η παραλλαγή του σχεδίου που συζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία στη Γενεύη έχει διαβιβαστεί στη Ρωσία.

Στη συνέχεια, ο ίδιος αναφέρθηκε στο λεγόμενο «προσχέδιο» ειρηνευτικής συμφωνίας, που αποδέχθηκε η Ουκρανία, λέγοντας ότι πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένα σημεία διότι η Μόσχα τα θεωρεί «γελοία».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν υπόψη τη θέση της Ρωσίας, αλλά ότι ορισμένα πράγματα πρέπει ακόμη να συζητηθούν.

Έπειτα, υπογράμμισε ότι θα πραγματοποιηθούν «αρκετά σοβαρές διαβουλεύσεις» με την αμερικανική αντιπροσωπεία την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συζητήσει ζητήματα «στρατηγικής σταθερότητας» με τις ΗΠΑ.

Στο σημείο αυτό, ο Πούτιν με κατηγορηματικό ύφος επισήμανε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας «απατεώνες» όσους ισχυρίζονται στο δημόσιο διάλογο ότι η Μόσχα σχεδιάζει κάτι τέτοιο, ωστόσο ο Ρώσος ηγέτης και η ρωσική ηγεσία έχουν χάσει προ πολλού την αξιοπιστία τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα ειρωνευόταν – λίγες μέρες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – τις αναφορές αμερικανικών και ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης ότι επίκειται ρωσική επίθεση.

Μάλιστα, η Ζαχάροβα είχε ζητήσει από διεθνή πρακτορεία να την ενημερώσουν όταν είναι να ξεκινήσει η «εισβολή» για να προγραμματίσει αναλόγως τις διακοπές της. Λίγα 24ωρα μετά, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο πόλεμος ξέσπασε.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην πορεία των συγκρούσεων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μόλις τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις θέσεις τους σε βασικές περιοχές, τότε οι μάχες θα σταματήσουν, αλλά αν δεν το κάνουν, τότε οι ρωσικές δυνάμεις θα επιτύχουν τους στόχους τους με τη βία.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε  ότι ο ρυθμός της προέλασης της Ρωσίας προς όλες τις κατευθύνσεις «αυξάνεται αισθητά».

«Απαράδεκτη η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα δηλώνει πως μια ένταξη της Ουκρανίας στην, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ θα ήταν απαράδεκτη για τη Μόσχα.

«Για εμάς, η απειλή είναι ακόμη η επέκταση του ΝΑΤΟ», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Ζαχάροβα και πρόσθεσε: «Η επιθυμία του ΝΑΤΟ να θέσει την Ουκρανία στην τροχιά του παραμένει απειλή για εμάς».

«Το να γίνει μέλος αυτή τη χώρα μιας επιθετικής στρατιωτικής συμμαχίας που έχει δηλώσει ότι η Ρωσία είναι στόχος της, αποκαλώντας την απειλή ασφαλείας σε όλα τα επιχειρησιακά περιβάλλοντα, είναι απαράδεκτο για εμάς». υπογράμμισε στη συνέχεια.

Οι «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας

Ένας από τους κεντρικής σημασίας όρους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η απαίτηση οι Δυτικοί ηγέτες να υποσχεθούν ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το Ρόιτερς.

Στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν πως η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνονταν μια μέρα μέλη της συμμαχίας. Το 2009, η Ουκρανία τροποποίησε το Σύνταγμά της δεσμευόμενη στον δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι η προηγούμενη υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν ένας λόγος για τον οποίο ξέσπασε ο πόλεμος και έχει πει ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Στο κείμενο ενός ειρηνευτικού σχεδίου 28 σημείων για την Ουκρανία, το σημείο 7 αναφέρει: «Η Ουκρανία αποδέχεται να περιλάβει στο Σύνταγμά της τον όρο ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ αποδέχεται να περιλάβει στο καταστατικό του πρόβλεψη που θα διευκρινίζει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στη Συμμαχία στο μέλλον».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα