Κόσμος

Προκαλεί ο Γιλντιρίμ: Θέλει τα κοιτάσματα της Κύπρου!

- Ήταν… αναμενόμενη η πρόκληση από την Άγκυρα ενόψει της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ
- Τα αποθέματα ανήκουν και στην Τουρκία "αποφάσισε" ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ
- "Τους συμβουλεύουμε να μη βάζουν εμπόδια στην ειρήνη" είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός!
- Τα ξημερώματα της Τετάρτης στην κυπριακή ΑΟΖ η πλωτή εξέδρα της Total
- Η Κύπρος με Navtex έχει δεσμεύσει την περιοχή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου

Λίγες μέρες αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου “τίναξε” στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μονταμά, όλοι περίμεναν πως θα αντιδρούσε η Άγκυρα στη γεώτρηση από την Total στο “οικόπεδο 11”. Και μπορεί ο Νίκος Αναστασιάδης να έστειλε μήνυμα ότι δεν θα μπει κανένα εμπόδιο, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρωθυπουργός της Τουρκίας, άρχισε τις προκλήσεις.

Ήταν άλλωστε κάτι αναμενόμενο. Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα περίμεναν πως η Τουρκία θα προκαλέσει. Από το βήμα συνεδρίου για την ενέργεια που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιλντιρίμ, όπως μεταδίδει το Reuters, ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε γνωστό ό,τι… γλυκοκοιτάζει τα κοιτάσματα της Κύπρου!

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε την Κύπρο να αποφύγει μονομερή (!) μέτρα, απειλώντας ευθέως πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της κι εκείνα των Τουρκοκύπριων! Και μετά, είπε πως τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία!

«Η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα πρέπει να αναζητήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση αντί να βάζει εμπόδια στην ειρήνη. Τους συμβουλεύουμε να απέχουν από μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Γιλντιρίμ. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά πως οι πόροι υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές».

Η προκλητική στάση του Τούρκου πρωθυπουργού έρχεται ενώ την προσεχή Τετάρτη (12.07.2017) αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο η εξέδρα, με το τρυπάνι για την γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total.

Η εξέδρα έχει ως δηλωμένο προορισμό το λιμάνι Λεμεσού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα πάει απευθείας στο σημείο της γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.

Πριν από την άφιξη της εξέδρας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει νέα ΝAFTEX, την τρίτη στη σειρά, με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα.
Το υπουργείο Μεταφορών με έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε η τηλεόραση του ΡΙΚ, προειδοποιεί ότι συνιστά ποινικό αδίκημα η παραβίαση της ζώνης ασφάλειας.

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στα αρμόδια υπουργεία, στον γενικό εισαγγελέα, στις διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και στους συνδέσμους ιδιοκτητών και διαχειριστών πλοίων.

Το σημείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η εξέδρα West Capella του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού αναμένεται να φτάσει στο οικόπεδο 11 στις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Αμέσως, θα ξεκινήσουν δοκιμές και μέχρι τις 20 Ιουλίου η Total μαζί με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ENI, θα κάνουν την πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος».

Οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, φοβούμενες τουρκικές προκλήσεις, δεδομένου ότι η πλωτή εξέδρα «West Capella» του ενεργειακού κολοσσού Total, πλέει το πρωί της Δευτέρας νότια της Κρήτης, με προορισμό το Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να φθάσει στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Αμέσως θα ξεκινήσει δοκιμές και ως τις 20 Ιουλίου η γαλλική Total, θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τον έτερο κολοσσό, την ιταλική ENI, την πρώτη γεώτρηση, του Οικοπέδου 11. Το βάθος της γεώτρησης, θα φτάσει στα 3.500 ως 4.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η Λευκωσία παραμένει σε επιφυλακή καθώς φοβάται τουρκικές προκλήσεις και προς τις χώρες τις οποίες εκπροσωπούν η Total και η ENI. Όλα αυτά ενώ το γνωστό πλοίο Barbaros, τις τελευταίες μέρες είναι αγκυροβολημένο στο τουρκικό λιμάνι της Σελεύκειας, σε απόσταση αναπνοής από το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες