Κόσμος

Προκαλούν οι Τούρκοι για την Κύπρο: Αν δεν επεμβαίναμε το 1974 οι Τουρκοκύπριοι θα είχαν την ίδια μοίρα με τους Παλαιστίνιους

Εντείνουν τις προκλητικές δηλώσεις για την Κύπρο οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δήλωσε προ ημερών ότι η Τουρκία το 1974 θα έπρεπε να καταλάβει ολόκληρο το νησί.

Μετά τον Τούρκο πρόεδρο λοιπόν και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τζεβντέτ Γιλμάζ, δήλωσε πως η Κύπρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους.

Χαρακτήρισε «ειρηνευτική επιχείρηση ευτυχίας» την τουρκική εισβολή του 1974, ενώ πρότεινε στους Ελληνοκύπριους να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Τουρκία.

Παράλληλα, επανέλαβε το τουρκικό αφήγημα περί ύπαρξης δύο ξεχωριστών κρατών για λύση του Κυπριακού. «Δεν έχει νόημα να δοκιμαστούν οι ίδιες φόρμουλες», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως εάν δεν έχει παρέμβει η Τουρκία οι Τουρκοκύπριοι θα είχαν την ίδια μοίρα όπως και οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα.

«Εθνική υπόθεση της Τουρκίας η Κύπρος»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υποψήφιος δήμαρχος του κυβερνώντος AKP στην Κωνσταντινούπολη, Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος χαρακτήρισε την Κύπρο «εθνική υπόθεση της Τουρκίας».

«Θα συνεχίσουμε να δοξάζουμε την εθνική μας υπόθεση με τα ιστορικά βήματα που κάναμε, όπως το άνοιγμα της Αμμοχώστου. Θα κάνουμε κόρη του ματιού της Ανατολικής Μεσογείου την Κύπρου και πόλο έλξης», δήλωσε ο Κουρούμ. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο «Τίμι» είναι ελεύθερος: Κολυμπά στη Βόρεια Θάλασσα η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής
Έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε αιχμαλωσία, οι θαλάσσιοι βιολόγοι αμφισβητούν εάν η φάλαινα εξακολουθεί να μπορεί να κολυμπά και να βουτάει κανονικά
27 April 2026, Mecklenburg-Western Pomerania, Poel: A helper moistens the whale's back with wet cloths. The humpback whale that stranded near Wismar about a month ago is still stuck in shallow water. A private initiative has been trying to rescue the whale for days. Photo by: Philip Dulian/picture-alliance/dpa/AP Images
Ανάλυση CNN: Δύο μήνες πολέμου στο Ιράν – Οι μεγάλοι χαμένοι, οι «λίγο» κερδισμένοι και αυτοί που μετρούν δυνάμεις
Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον πόλεμο στο Ιράν είναι εμφανείς και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μια σύντομη στρατιωτική επιχείρηση, η πραγματικότητα δείχνει μια σύγκρουση με παρατεταμένο αποτύπωμα
REUTERS