Κόσμος

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι: Διάβασαν το Κοράνι και προσευχήθηκαν στην Αγιά Σοφιά [vids]

- Έκαναν ξανά τζαμί την Αγιά Σοφιά οι Τούρκοι
- Τελετή για τη νύχτα του Καντίρ με ανάγνωση του Κορανίου και προσευχή
- Ζωντανή μετάδοση από την κρατική τηλεόραση
- Παρών συνεργάτης του Μπιναλί Γιλντιρίμ
- Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη πρόκληση - Η Τουρκία να δείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας»

Δεν έχουν περάσει παρά λίγα 24ωρα από τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και μάλιστα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και οι Τούρκοι προχωρούν σε ακόμη μια πρόκληση: διάβασαν το Κοράνι και προσευχήθηκαν μέσα στην Αγιά Σοφιά.

Η νέα πρόκληση σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (21.06.2017) και μάλιστα φρόντισαν να μεταδοθεί και από την κρατική τηλεόραση. Η ανάγνωση του Κορανίου και η προσευχή έγιναν παρουσία επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας.

Δείτε video

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι χρησιμοποιούν την Αγιά Σοφιά για προπαγανδιστικούς λόγους. Ο Ερντογάν δεν έχει κρύψει ποτέ την επιθυμία του να μετατρέψει τον Ναό, που εδώ και χρόνια είναι Μουσείο και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας, σε τζαμί.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι Τούρκοι είχαν αποφασίσει να στείλουν… ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι και να προσεύχεται καθημερινά έως τις 7 Ιουλίου και επίσης αυτό καλυπτόταν από την κρατική τηλεόραση (TRT Diyanet)!

Δείτε το video

Επίσης, τον Οκτώβριο του 2016, οι Τούρκοι είχαν διορίσει Ιμάμη (!) και μάλιστα 81 χρόνια αφού η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε σε Μουσείο!

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, καταδικάζει τη νέα πρόκληση των Τούρκων, υπενθυμίζει ότι η Αγιά Σοφιά είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η συμπεριφορά αυτή «προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει».

«Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας (…) Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Το πλήρες κείμενο

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκληρό «μπραντεφέρ» Ντόναλντ Τραμπ και Χάρβαρντ - «Δεν θα λάβει καμία νέα δημόσια χρηματοδότηση»
Ξεκίνησε τις εκκλήσεις για δωρεές ο πρόεδρος του πανεπιστημίου - Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει οι αρχές να αποκτήσουν δυνατότητα ελέγχου στις διαδικασίες εγγραφών φοιτητών, πρόσληψης εκπαιδευτικών, αλλά και προγράμματά του
Ντόναλντ Τραμπ
Τρεις νεκροί από ανατροπή σκάφους στο Σαν Ντιέγκο - Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών
Η Aμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εννέα ανθρώπων που αγνοούνται στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Ντελ Μαρ
Μέλη των μέσων ενημέρωσης φωτογραφίζουν το πλοιάριο που εμπλέκεται στη θανατηφόρα ανατροπή του σκάφους Panga στα ανοικτά της παραλίας Torrey Pines State Beach, αφού σύρθηκε βόρεια από το σημείο όπου το σκάφος βγήκε στην ακτή στο Del Mar της Καλιφόρνιας
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν – Η Άγκυρα στηρίζει το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό των πολέμων
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Οι Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ