Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρώτη καταδίκη Ιρανού αξιωματούχου στην Ευρώπη για σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης

Πρώτη καταδίκη Ιρανού αξιωματούχου στην Ευρώπη για σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Δικαστήριο του Βελγίου καταδίκασε σήμερα έναν Ιρανό διπλωμάτη για τον σχεδιασμό μιας βομβιστικής επίθεσης που αποτράπηκε το 2018, σε συγκέντρωση της ιρανικής αντιπολίτευσης, έξω από το Παρίσι…

Του επέβαλε 20ετή ποινή φυλάκισης, στην πρώτη αυτή δίκη Ιρανού αξιωματούχου υπόπτου για τρομοκρατία στην ΕΕ μετά την Ιρανική Επανάσταστη το 1979. Ο Ασαντολάχ Ασαντί, ο οποίος είναι σήμερα 49 ετών, υπηρετούσε στην ιρανική αποστολή στην Αυστρία όταν προμήθευσε με εκρηκτικά τους διοργανωτές της επίθεσης.

Αφού αποτράπηκε η επίθεση, ο Ασαντί συνελήφθη στη Γερμανία, τον Ιούλιο του 2018, όπου κρίθηκε ότι δεν μπορεί να επικαλεστεί διπλωματική ασυλία. Τρεις συνεργοί του, με διπλή υπηκοότητα, Βελγική και Ιρανική, επίσης καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης μεταξύ 15 και 18 ετών και τους αφαιρέθηκε η βελγική υπηκοότητα.

Στη συγκέντρωση της 30ης Ιουνίου στο Βιλπέντ, κοντά στο Παρίσι, βρίσκονταν ανώτεροι ηγέτες του εξόριστου Ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Αντίστασης και κάποιοι προβεβλημένοι υποστηρικτές τους, ανάμεσά τους και ο δικηγόρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρούντι Τζουλιάνι.

Ο Ασαντί δικάστηκε στην Αμβέρσα μαζί με τους τρεις συγκατηγορούμενούς του, οι οποίοι επίσης είχαν συλληφθεί όταν η αστυνομία απέτρεψε την επίθεση. Ο διπλωμάτης κατηγορήθηκε για “απόπειρα ανθρωποκτονιών τρομοκρατικού χαρακτήρα” και για “συμμετοχή σε δραστηριότητα τρομοκρατικής οργάνωσης”.

Το ζευγάρι Νασιμέχ Νααμί, 36 ετών, και Αμίρ Σααντουνί, 40 ετών, αμφότεροι βελγικής και ιρανικής υπηκοότητας, είχαν λάβει από τον Ασαντί ένα κιλό εκρηκτικής ύλης και έναν πυροκροτητή.

Η Νααμί καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση και ο Σααντουνί σε 15. Ο ιρανός ποιητής, που ζει στο Βέλγιο, Μεχρντάντ Αρεφανί, ήταν συνεργός του Ασαντί και ήταν εκείνος που θα οδηγούσε το ζευγάρι στη συγκέντρωση. Καταδικάστηκε σε 17 χρόνια.

Βέλγοι αξιωματικοί σταμάτησαν το αυτοκίνητο του ζεύγους όπου βρισκόταν η βόμβα, την ημέρα της εκδήλωσης, αποτρέποντας έτσι αυτό που οι συνήγοροι του Ιρανικού Συμβουλίου χαρακτήρισαν “λουτρό αίματος”.

Αργότερα εκείνη τη χρονιά η γαλλική κυβέρνηση κατηγόρησε τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες ότι βρίσκονταν πίσω από την τρομοκρατική επιχείρηση, κατηγορία που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Τεχεράνης.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Ευρώπης με το Ιράν .

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις