Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Πρώτη νίκη για Τζόνσον! Δεν “αναγκάζεται” νομικά να ζητήσει αναβολή του Brexit αν δεν επιτευχθεί συμφωνία

Πρώτη νίκη για Τζόνσον! Δεν “αναγκάζεται” νομικά να ζητήσει αναβολή του Brexit αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
photo Reuters

Ένα δικαστήριο στην Σκοτία απέρριψε μια προσφυγή πολιτών κατά του Brexit που ζητούσαν να εκδοθεί εντολή που αναγκάζει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει αναβολή σε περίπτωση μη συμφωνίας.

Πολέμιοι του Brexit είχαν ζητήσει από δικαστήριο της Σκοτίας να εκδώσει εντολή όπου αναγκάζει τον Μπόρις Τζόνσον να συμμορφωθεί με το νόμο Μπεν, όμως ο δικαστής Πολ Κάλεν απέρριψε σήμερα την προσφυγή τους.

Ο δικαστής δήλωσε πως οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί στο δικαστήριο από τον ανώτατο νομικό αξιωματούχο της κυβέρνησης στη Σκοτία, σημαίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει αυτό.

«Η κυβέρνηση δέχεται ότι εφαρμόζοντας την πολιτική της οφείλει να συμμορφωθεί με το Νόμο του 2019. Καθώς αυτή είναι η ξεκάθαρα δηλωθείσα θέση της κυβέρνησης ενώπιον του δικαστηρίου, δεν υπάρχει ανάγκη να εκδοθούν αναγκαστικές εντολές σε βάρος αυτής ή του πρωθυπουργού».

Πάντως οι αντίπαλοι του Τζόνσον και του Brexit, μέσω του δικηγόρου Τζο Μομ, έκαναν γνωστό πως την Τρίτη θα προσφύγουν και στο ανώτατο δικαστήριο της Σκοτίας.

Να θυμίσουμε πως ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί πως το Brexit θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου, όμως το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο, τον γνωστό ως νόμο Μπεν, που τον αναγκάζει να ζητήσει παράταση στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει συμφωνία ή να πραγματοποιήσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία μόνο με τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.

Πάντως ο ίδιος δηλώνει πως έκανε ήδη “ένα μεγάλο συμβιβασμό” για να καταλήξει σε νέα συμφωνία και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει με λεπτομέρειες τις ανησυχίες της για το σχέδιό του για το Brexit.

«Αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε από εσάς (την Ευρωπαϊκή Ένωση) τώρα είναι ποιες είναι οι σκέψεις σας. Εάν έχετε θέμα με οποιαδήποτε από τις προτάσεις που υποβάλαμε, τότε ας μπούμε σε λεπτομέρειες και να τις συζητήσουμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους έξω από νοσοκομείο στο Λονδίνο όπου πραγματοποίησε επίσκεψη και κατέληξε λέγοντας πως «το θέμα είναι, ποια είναι η αντίρρηση της ΕΕ σε αυτό, ποια είναι η πρότασή τους, από πού προέρχονται; Δεν έχουμε ακούσει στην πραγματικότητα λεπτομέρειες από εκείνους για αυτά που νομίζουν ότι αποτελούν πρόβλημα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις