Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ψάχνει στήριξη ο Σάντσεθ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία

Ψάχνει στήριξη ο Σάντσεθ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία

Ολα τα περιθώρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία θέλει να εξαντλήσει ο Πέδρο Σάντσεθ. Θα έχει συναντήσεις με το Podemos, όπως και με άλλα κόμματα.

Με κανένα τρόπο δεν θέλει να οδηγήσει την Ισπανία σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο Πέδρο Σάντσεθ. Γι’ αυτό τον λόγο ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού στη χώρα δήλωσε ότι θα συναντηθεί τον επόμενο μήνα με το κόμμα Unidas Podemos καθώς και περιφερειακά κόμματα, μεταξύ των οποίων τους Καταλανούς αυτονομιστές, προσκειμένου να πετύχει μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τον περασμένο μήνα ο Σάντσεθ, το Σοσιαλιστικό κόμμα του οποίου κέρδισε τις εκλογές του Απριλίου στην Ισπανία, χωρίς όμως να εξασφαλίζει αυτοδυναμία, απέτυχε δύο φορές να εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών προς την κυβέρνησή του, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με το Podemos.

«Στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα συναντηθούμε με διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να είναι ανοικτές στο να στηρίξουν τους Σοσιαλιστές σε μία ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Σάντσεθ σε δημοσιογράφους.

Ο Πέδρο Σάντσεθ είχε αποκλείσει τις προηγούμενες ημέρες την πιθανότητα να κάνει μια ακόμα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης με το Podemos, ενώ σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί τη συνεργασία άλλων κομμάτων για να κυβερνήσει. Σήμερα ανέφερε τους Καταλανούς και Βάσκους εθνικιστές μεταξύ των κομμάτων των οποίων τη στήριξη ευελπιστεί να εξασφαλίσει αυτή τη φορά.

Το περιθώριο προκειμένου να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ή να προτείνει έναν άλλο υποψήφιο για τη θέση αυτή είναι ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αν αποτύχει σε αυτή την προσπάθεια, η Ισπανία μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις