Κόσμος

Ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κατά της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου

Ψήφισμα κατά της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά.

Σε αυτό τονίζουν πως τα προβλήματα που έχει το Πρωτοδικείο είναι οι κτιριακές υποδομές, η οργανωτική ανεπάρκεια, η έλλειψη ανθρώπινου υλικού κ.α, και πως θα πρέπει πρώτα αυτά να λυθούν και μετά να συζητηθεί η τριχοτόμηση η όχι.

Αναλυτικά το ψήφισμα

“Η προβληματική λειτουργία των υπηρεσιών του Πρωτοδικείου Αθηνών, που αποτελεί κοινό τόπο, οφείλεται στις ακατάλληλες κτιριακές υποδομές, την οργανωτική του ανεπάρκεια, την άρνηση ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε συνδυασμό με την υπερσυγκέντρωση της δικαστηριακής ύλης.

Μόνο μετά από την οριστική δρομολόγηση των διαδικασιών για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων θα ήταν δυνατή μια εμπεριστατωμένη προσέγγιση για την αναγκαιότητα ή μη τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών. Αντιθέτως, μια πρόχειρη και ευκαιριακή εξαγγελία περί διάσπασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, χωρίς καν διαβούλευση με όλη τη νομική κοινότητα, όχι μόνον είναι καταδικασμένη να αποτύχει αλλά μπορεί και να θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί και άλλου είδους στοχεύσεις. Άλλωστε, ο επικαλούμενος σχεδιασμός του 1980 δεν μπορεί να αποτελέσει σύγχρονη και λειτουργική λύση, με μακροπρόθεσμη προοπτική, διότι οι συνθήκες είναι σήμερα εντελώς διαφορετικές.

Πέρα από τα προβλήματα επαγγελματικής επιβίωσης που η προτεινόμενη τριχοτόμηση θα προκαλέσει στο μικρό και μεσαίο Δικηγόρο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά εξακολουθεί να πιστεύει ότι η επίλυση προβλημάτων στο νευραλγικό τομέα της Δικαιοσύνης απαιτεί τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, οι οποίες μπορούν να προκύψουν μόνο μέσα από ειλικρινή και πραγματικό διάλογο μεταξύ των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης με την πολιτική εξουσία.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά εκφράζει την αντίθεσή του στην εξαγγελθείσα τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία επιχειρείται ξαφνικά και χωρίς καν να προηγηθεί προσπάθεια επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Η ανέγερση νέου, σύγχρονου και λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου στο κέντρο της πόλης του Πειραιά θα μπορούσε να συμβάλλει σε μια περισσότερο ορθολογική κατανομή της τοπικής αρμοδιότητας της δικαστικής ύλης μεταξύ των δύο υπαρχόντων Πρωτοδικείων του λεκανοπεδίου”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ημέρα οργής των διαδηλωτών στο Ισραήλ για τους ομήρους και τον πόλεμο στη Γάζα – Αναχαιτίστηκε πύραυλος από την Υεμένη
Εντυπωσιακές διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ για την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα – Την ίδια στιγμή, σήμανε μαζικός συναγερμός μετά από εκτόξευση πυραύλου Χούθι από την Υεμένη
Διαμαρτυρία με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, στην Ιερουσαλήμ