Κόσμος

“Πυρά” από την ευρωπαία διαμεσολαβητή κατά Γιούνκερ και Κομισιόν για τον τρόπο διορισμού του γενικού γραμματέα

"Πυρά" εξαπέλυσε η ευρωπαία διαμεσολαβητής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διαδικασία που επέλεξε για την προαγωγή του Γερμανού Μάρτιν Ζέλμαϊερ στον κορυφή του εκτελεστικού οργάνου της Κομισιόν.

Ο Μάρτιν Ζέλμαϊερ, δεξί χέρι του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, προήχθη στις 21 Φεβρουαρίου στο πόστο του γενικού γραμματέα, στο υψηλότερο πόστο της διοίκησης της Κομισιόν, χωρίς να υπάρξει προηγούμενη προκήρυξη.

Για την διαμεσολαβητή της ΕΕ Εμιλι Ο’Ρέιλι, που άνοιξε έρευνα για το θέμα τον Μάιο, η Επιτροπή, με σκοπό να δικαιολογήσει αυτήν την απουσία προκήρυξης, «δημιούργησε την τεχνητή εντύπωση κατεπείγοντος» για να ορίσει στην θέση του γενικού γραμματέα της Κομισιόν τον Ζέλμαϊερ.

«Οργάνωσε επίσης μία διαδικασία επιλογής του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, όχι για να καλύψει αυτήν την θέση, αλλά μάλλον για να επιτύχει τον διορισμό του κ. Ζέλμαϊερ στην θέση του γενικού γραμματέα μέσω μίας ταχείας διαδικασίας δύο σταδίων», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Εμιλι Ο’Ρέιλι.

“Καταπέλτης” με επαίνους για τον Ζέλμαϊερ

Η ευρωπαία διαμεσολαβητής δεν επικρίνει προσωπικά τον Μάρτιν Ζέλμαϊερ, ο οποίος κατά την γνώμη της είναι «ένας ικανός αξιωματούχος της ΕΕ». Ούτε απαιτεί νέα διαδικασία διορισμού.

Όμως, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργασθεί μία ειδική, χωριστή, διαδικασία διορισμού του γενικού γραμματέα, ώστε «αυτό να μην επαναληφθεί».

«Η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει την δημοσίευση αναγγελίας κενής θέσης, η οποία να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των ευρωπαίων επιτρόπων και να προβλέπει συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων στην Συμβουλευτική Επιτροπή των διορισμών».

Δύο προαγωγές μέσα… σε δευτερόλεπτα

Ο Μάρτιν Ζέλμαϊερ διορίσθηκε γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λίγα μόνο δευτερόλεπτα αφού είχε ορισθεί αναπληρωτής γενικός γραμματέας, ένα πόστο για το οποίο υπήρχε προκήρυξη και ο ίδιος είχε εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον.

Η «μεταφορά» προς την θέση του γενικού γραμματέα προτάθηκε από τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και αιφνιδίασε τους περισσότερους από τους ευρωπαίους επιτρόπους που ήσαν παρόντες στην συνεδρίαση, αλλά επικυρώθηκε χωρίς διαμαρτυρίες.

Η έρευνα της ευρωπαίας μεσολαβητή ήταν αποτέλεσμα δύο προσφυγών που κατατέθηκαν από ολλανδούς ευρωβουλευτές της ομάδας Alde (φιλελεύθεροι) και γάλλους ευρωβουλευτές της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε αυτοκτονία φέρεται να αποδίδεται ο μυστηριώδης θάνατος του 35χρονου στην Ιταλία - «Έτρεχε προς το αεροπλάνο και τον ρούφηξε ο κινητήρας»
Ο 35χρονος Andrea Russo φέρεται να είχε σχεδιάσει την αυτοκτονία του - Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τρέχει προς το αεροπλάνο λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο στο Μπέργκαμο
Αεροσκάφη φαίνονται στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο, μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πτήσεων, όταν ένα άτομο έχασε τη ζωή του στον διάδρομο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών απογείωσης
Μπαϊράκι Χάφταρ: Τα καψόνια στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στη Βεγγάζη – Όλο το παρασκήνιο
Αφού ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γινόταν με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ο επίτροπος Μπρούνερ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Βεγγάζης, πράγμα που εξόργισε τον κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης
Ο Χαλίφα Χάφταρ 24