Κόσμος

“Πύρινη σφαίρα” θα μπει στην γήινη ατμόσφαιρα! Θα εκραγεί ο διαστημικός σταθμός Tiangong-1

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong-1 θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης σε λιγότερο από δέκα ώρες με ταχύτητα που θα ξεπερνά τις 26.000 χιλιόμετρα την ώρα, για να διαλυθεί σε μία πύρινη σφαίρα.

«Η υπηρεσία διαστημικών συντριμμιών της ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) έδωσε την τελική εκτίμηση για την επιστροφή, προβλέποντας ένα διάστημα τεσσάρων περίπου ωρών από την 01.07 GMT (04.07 ώρα Ελλάδος) της 2ας Απριλίου», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η υπηρεσία.

Ο εγκαταλελειμμένος διαστημικός σταθμός ζυγίζει περί τους οκτώ τόννους, αλλά πέφτοντας δεν αναμένεται να προκαλέσει ζημίες. Η Κίνα αντίθετα προβλέπει ένα «έξοχο» θέαμα που θα μοιάζει με βροχή μετεωριτών.

Αβεβαιότητα επικρατεί και για το σημείο της πτώσης των συντριμμιών του Tiangong-1. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ESA, θα πέσουν σε οποιοδήποτε σημείο ανάμεσα σε γεωγραφικό πλάτος 43 μοιρών Βόρεια και 43 μοιρών Νότια, δηλαδή ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και τις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο διαστημκός σταθμός ετέθη σε τροχιά στον Σεπτέμβριο 2011. Επρόκειτο να κάνει μία ελεγχόμενη επιστροφή στην γήινη ατμόσφαιρα, αλλά σταμάτησε να λειτουργεί τον Μάρτιο 2016, προκαλώντας ανησυχίες για την πτώση του.

Ωστόσο, η πιθανότητα για ένα ανθρώπινο ον να πληγεί από συντρίμμι του διαστημικού σταθμού βάρους άνω των 200 γραμμαρίων είναι μία στα 700 εκατομμύρια, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία σχεδιασμού επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων (CMSEO).

«Οι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν λόγο ανησυχίας», βεβαιώνει η υπηρεσία.

Αυτός ο τύπος διαστημικού σταθμού «δεν συντρίβεται στη Γη βίαια όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά διαλύεται σε μία θαυμαστή βροχή μετεωριτών σε έναν ωραίο έναστρο ουρανό…θα είναι κάπως σαν πλήθος μετεωριτών που εμφανίζονται στην ίδια περιοχή το ίδιο λεπτό. Τα διάπυρα συντρίμμια θα είναι ορατά σε ακτίνα άνω των 100 χιλιομέτρων, σύμφων με τον αστρονόμο Φλοράν Ντελεφλί, του Αστεροσκοπίου του Παρισιού.

Σε 60 χρόνια διαστημικών πτήσεων, υπήρξαν 6.000 μη ελεγχόμενες επιστροφές μεγάλων αντικειμένων κατασκευασμένων από τον άνθρωπο και μόνο ένα συντρίμμι έπληξε έναν άνθρωπο χωρίς να τον τραυματίσει, σύμφωνα με τον Στιν Λέμενς, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Τα περισσότερα κομμάτια θα διαλυθούν στον αέρα και ένας μικρός αριθμός θα φθάσει αργά μέχρι την επιφάνεια της Γης και θα πέσει πιθανότατα στη θάλασσα, καθώς οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη.

Ο σταθμός Tiangong-1 είναι το 50ό μεγαλύτερο αντικείμενο που κάνει μη ελεγχόμενη επιστροφή από το 1957, σύμφωνα με τον Τζόναθαν ΜακΝτάουλε, αστρονόμο του Κέντρου Αστροφυσικής του Harvard-Smithsonian των ΗΠΑ.

Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην κατάκτηση του διαστήματος στην προσπάθειά της να φθάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα συντονίζεται από τον στρατό και θεωρείται σύμβολο της νέας ισχύος της χώρας.

Το Πεκίνο φιλοδοξεί να στείλει διαστημικό σκάφος στον Αρη περί το 2020, πριν αναπτύξει στην επιφάνειά του τηλεχειριζόμενο όχημα.

Φιλοδοξεί επίσης να αναπτύξει μέχρι το 2022 επανδρωμένο διαστημικό σταθμό, όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα έχει σταματήσει τη λειτουργία του. Ονειρεύεται επίσης να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άνοιξε η διαθήκη του Τζόρτζιο Αρμάνι – Ο σύντροφός του κληρονομεί μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας του
Η διαδοχή του Ιταλού δημιουργού χαράζει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στον σύντροφό του Λέο Ντελ’ Όρκο, τους οικογενειακούς κληρονόμους και το ίδρυμά του, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή είσοδο της LVMH
Ο Τζόρτζιο Αρμάνι 1
Ο τελευταίος άνθρωπος που αντιπαρατέθηκε με τον Τσάρλι Κερκ πριν τη δολοφονία του ξεσπά: «Διαφωνούσα μαζί του, αλλά ήταν άνθρωπος»
Ο 29χρονος Χάντερ Κόζακ, φοιτητής μαθηματικών, είναι ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε ο Κερκ στη σκηνή του πανεπιστήμιο Γιούτα Βάλεϊ στις ΗΠΑ
Τέντα
Δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: Το Time προειδοποιεί για τη δίνη της πολιτικής βίας στην Αμερική
Ο βίαιος θάνατος του νεαρού συντηρητικού ηγέτη, που έπεσε νεκρός σε πανεπιστημιούπολη, συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ξυπνά το φάντασμα των πολιτικών δολοφονιών που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας
Το εξώφυλλο του περιοδικού Times
Ο πρίγκιπας Χάρι επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κίεβο – Υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει τους τραυματίες του πολέμου
Πρόκειται να αναλύσει με λεπτομέρειες νέες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των τραυματιών, ενώ στο ταξιδι του τον συνοδεύει μια ομάδα από το Ίδρυμα Invictus Games Foundation
Ο πρίγκιπας Χάρι