Κόσμος

Ρωσία: Η Σουηδία «κάτι κρύβει» σχετικά με τις εκρήξεις στον Nord Stream

Η Σουηδία δεν μοιράζεται τις πληροφορίες της έρευνας για τις εκρήξεις στον αγωγό φυσικού αερίου πέρσι στο Nord Stream στην Βαλτική. Αυτό υποστηρίζει η Ρωσία λέγοντας πως ενδεχομένως η Σουηδία να έχει «κάτι να κρύψει».

Οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας ερευνούν τέσσερις οπές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η άρνηση της Σουηδίας να συζητήσει με Ρώσους εισαγγελείς “προκαλεί σύγχυση” και είπε πως η Μόσχα έχει δικαίωμα να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της έρευνας για τις εκρήξεις, που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Μόσχα πρότεινε στη Στοκχόλμη τη διενέργεια κοινής έρευνας για τις εκρήξεις, που θα μπορούσαν να αχρηστεύσουν μόνιμα τρεις από τις τέσσερις γραμμές των αγωγών Nord Stream 1 και 2. Όμως τόσο η Σουηδία όσο και η Δανία απέρριψαν την ιδέα μιας συμμετοχής της Ρωσίας.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα στο Μόσχα, η Ζαχάροβα υπονόησε πως υπήρχαν λόγοι για την απόφαση αυτή.

“Ίσως οι Ρώσοι ερευνητές, διενεργώντας μια αντικειμενική έρευνα, θα κατέληγαν σε ένα άβολο συμπέρασμα… για το ποιος διενήργησε αυτή την πράξη δολιοφθοράς, τρομοκρατίας. Για το ποιος τη σκέφτηκε και ποιος την έφερε σε πέρας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η Ζαχάροβα είπε πως η Σουηδία “αποκρύπτει” γεγονότα για το τι ανακάλυψε στην έρευνα, λέγοντας πως “οι σουηδικές αρχές έχουν κάτι να κρύψουν“.

Η Σουηδία και άλλοι Ευρωπαίοι ερευνητές λένε πως πρόκειται για εσκεμμένες επιθέσεις, αλλά δεν έχουν πει ποιος κατά τη γνώμη τους φέρει την ευθύνη. Η Μόσχα, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, απέδωσε τις εκρήξεις σε δυτικό σαμποτάζ.

Η κατασκευή του Nord Stream 2, που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά ο αγωγός δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς το Βερολίνο ανέστειλε την πιστοποίησή του λίγες μόνο ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φειδίας Παναγιώτου πάει στη Ρωσία την Ημέρα της Νίκης του Βλαντιμίρ Πούτιν
«Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να ζυγίσουν τις ευθύνες τους και να κατανοήσουν πώς οι πράξεις τους μπορούν να επηρεάσουν τις προσπάθειές μας» είπε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα
Ο Φειδίας Παναγιώτου 4
Επιστολή σε Τραμπ από μέλη του Κογκρέσου: Ο Ερντογάν για χρόνια απειλεί να εισβάλει στην Ελλάδα και το Ισραήλ
Με την επιστολή, οι νομοθέτες εγείρουν μια σειρά από καίρια ζητήματα, ζητώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο να τα θέσει στην περίπτωση που πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2