Κόσμος

Ρωσία: Μειωμένες κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα οι εξαγωγές φυσικού αερίου φέτος στην ΕΕ

Μεγάλο είναι για την Μόσχα το κόστος της εισβολής στην Ουκρανία, αφού εξαιτίας των κυρώσεων θα αναγκαστεί να πουλήσει κατά 1/3 λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στελέχη της Gazprom πάντως να δηλώνουν πως είναι αδύνατο για τις ευρωπαϊκές χώρες να προμηθευτούν έστω και τα 2/3 του ρωσικού φυσικού αερίου από άλλη πηγή.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθούν εφέτος κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).

Τον περασμένο χρόνο η Ρωσία είχε εξάγει συνολικά στην ΕΕ περίπου 150 bcm.

Η Ρωσία προμήθευε το περίπου 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν στείλει τα στρατεύματα της στην Ουκρανία. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 9%, καθώς η Μόσχα έχει προς το παρόν σταματήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, επικαλούμενη την ύπαρξη προβλημάτων τεχνικής φύσεως τα οποία αποδίδει στις δυτικές κυρώσεις.

Νωρίτερα σήμερα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου σε χώρες μη μέλη της CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) μειώθηκαν επίσης κατά 38,8% φθάνοντας τα 84,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 15 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ένα ανώτερο στέλεχος της Gazprom δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι για την Ευρώπη δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο.

«Δεν υπάρχει μια χώρα που να είναι σε θέση να προμηθεύσει με πόρους συγκρίσιμους με τους πόρους που διαθέτουν τα κοιτάσματα στην Σιβηρία και στη χερσόνησο Γιαμάλ» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Όλεγκ Αξιούτιν, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 1