Κόσμος

Ρωσία: Θετικές οι δηλώσεις των ΗΠΑ για τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Η Ρωσία δέχτηκε θετικά τη δήλωση  που έκανε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για διμερείς συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. 

Ο Σάλιβαν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να συμμορφώνονται προς τα όρια για τα πυρηνικά όπλα που τίθενται από τη συνθήκη New Start, την τελευταία συμφωνία μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου για τη μείωση των πυρηνικών όπλων που παραμένει σε ισχύ, μέχρι την εκπνοή της το 2026, αν κάνει το ίδιο και η Ρωσία.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέστειλε τη συμμετοχή της Μόσχας στη συνθήκη το Φεβρουάριο.

«Αυτή είναι μια σημαντική και θετική δήλωση από τον κ. Σάλιβαν. Φυσικά περιμένουμε να επιβεβαιωθεί ντε φάκτο με βήματα μέσω διπλωματικών διαύλων και μετά θα μπορέσουν να εξετασθούν τα προτεινόμενα σχήματα για διάλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η συνθήκη New START, η οποία υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον τότε Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2010, θέτει όρια στον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.

Τέθηκε σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε για άλλα πέντε χρόνια το 2021 αφού ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται να μην αναπτύξουν περισσότερες από 1.550 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές και μέγιστο αριθμό 700 πυραύλων και βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς.

Η συμφωνία επιτρέπει τόσο σε αμερικανούς όσο και σε ρώσους επιθεωρητές να επιβεβαιώνουν ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται με τη συνθήκη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είναι φανταστική» – «Μου αρέσουν τα κομπλιμέντα», απάντησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει να συναντήσει τη «φανταστική» πρόεδρο, εν μέσω των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ντόναλντ Τραμπ
Σκιές στο παρελθόν του Πάπα Λέοντα 14ου: Κατηγορίες για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς σε Σικάγο και Περού
«Η σιωπή είναι αμαρτία. Ο Ιησούς θέλει να σταματήσουμε αυτά τα πράγματα, όχι να δημιουργούμε έναν εύφορο κήπο όπου ανθίζει η σεξουαλική κακοποίηση», λέει ένα από τα θύματα
Ο νεοεκλεγείς Πάπας Λέων ΙΔ', Αμερικανός καρδινάλιος Robert Prevost
Ο συμβολισμός του κόκκινου στα άμφια του νέου Πάπα - Τι αποκαλύπτουν για την πολιτική του
H πρώτη αμφίεση ενός Πάπα λειτουργεί σαν «δήλωση προθέσεων» του, καθώς αποκαλύπτει την πνευματική του ταυτότητα, τις θεολογικές του προτεραιότητες και το ύφος ποιμαντορίας που θα ακολουθήσει
Ο Πάπας Λέων ο 14ος