Κόσμος

Ρώσοι μισθοφόροι εγκαταλείπουν την Μπουρκίνα Φάσο για να πολεμήσουν στο Κουρσκ

Ρώσοι μισθοφόροι της εθελοντικής ταξιαρχίας «Medvedi» (αρκούδες) εγκαταλείπουν το αφρικανικό κράτος Μπουρκίνα Φάσο για να πάνε στο μέτωπο του Κουρσκ, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», την Παρασκευή (30.08.2024).

Η «Le Monde» επισημαίνει ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι αποχωρούν από την Αφρική για να αποκρούσουν τους Ουκρανούς που προωθούνται στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας από τις 6 Αυγούστου.

«Πρόκειται για μια στρατιωτική ομάδα με περίπου εκατό άνδρες, η οποία είχε αφιχθεί στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου τον Μάιο με σκοπό να αναλάβει την προστασία «ορισμένων σημαντικών προσώπων, μεταξύ των οποίων πιθανότατα και ο επικεφαλής της χούντας, ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Την αποχώρηση των «Medvedi» από την Μπουρκίνα Φάσο επιβεβαίωσε ο διοικητής της ταξιαρχίας, Βίκτορ Γιερμαλάγεφ με το ψευδώνυμο «Τζεντάι», με τον οποίο οι δημοσιογράφοι της «Le Monde» ήρθαν σε επαφή μέσω Telegram στις 22 Αυγούστου.

Ο ίδιος αρνήθηκε να διευκρινίσει τις αποστολές του, αλλά επιβεβαίωσε τον αριθμό των 300 ανδρών που αναπτύχθηκαν αρχικά. «Κάποιοι μένουν, φυσικά. Έχουμε βάσεις και περιουσίες, εξοπλισμό και πυρομαχικά. Δεν θα πάρουμε τα πάντα πίσω στη Ρωσία».

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, τις οποίες επιβεβαίωσε στο AFP μια δυτική πηγή ασφαλείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, περίπου εκατό μισθοφόροι από την ταξιαρχία «Medvedi» έχουν εγκαταλείψει την Μπουρκίνα Φάσο από ένα συνολικό απόσπασμα 300 ανδρών.

Τον Ιούνιο, ο Jack Margolin, εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής (FPRI) για τον ρωσικό μισθοφορισμό, περιέγραψε τις «αρκούδες» ως οργάνωση που είναι «υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας» και συνδεδεμένη με μια στρατιωτική μονάδα που προμήθευε την μισθοφορική οργάνωση «Wagner» από το 2014.

Νωρίτερα ο ρωσικός ιστότοπος «Τσαργκράντ» που υποστηρίζει τον πόλεμο έγραψε ότι «η 81η ξεχωριστή ταξιαρχία ειδικού σκοπού Medvedi επιστρέφει από την Αφρική στην Ρωσία στο Κουρσκ για να υπερασπιστεί την Πατρίδα».

Στις 27 Αυγούστου στο κανάλι των Medvedi στο Telegram εμφανίσθηκε η είδηση που έλεγε ότι «σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα» η ταξιαρχία επιστρέφει στην βάση της στην προσαρτηθείσα Κριμαία.

Ρωσία: Ο στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του τρεις οικισμούς στην ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τους οικισμούς Σινκίιφκα, Κοστιαντινίφκα και Νοβοζελάνε στην ανατολική Ουκρανία , μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Το πρακτορείο Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την είδηση αυτή από το πεδίο της μάχης.

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί κα 28 τραυματίες από ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο

Ρωσική κατευθυνόμενη βομβιστική επίθεση στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας έπληξε μία πολυκατοικία και μια παιδική χαρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, και να τραυματιστούν τουλάχιστον 28 ακόμη, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, το απόγευμα της Παρασκευής.

«Οι κατακτητές σκότωσαν ένα παιδί ακριβώς στην παιδική χαρά», δήλωσε ο Ίχορ Τερέχοφ στο Telegram.

Τρεις άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία 12όροφη πολυκατοικία στην οποία προκλήθηκε πυρκαγιά ως αποτέλεσμα της επίθεσης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένα βίντεο από το σημείο, που ανέβασε ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Άντριι Γερμάκ, δείχνει τεράστιες φλόγες και πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται από τους επάνω ορόφους του κτιρίου.

«Οι Ρώσοι χτύπησαν ξανά αμάχους», δήλωσε ο Γερμάκ μέσω ανάρτησής του στο Telegram.

Το Χάρκοβο , η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, και η γύρω περιοχή έχουν γίνει στόχος εδώ και καιρό των ρωσικών επιθέσεων, στις οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως εξαιρετικά καταστροφικές κατευθυνόμενες βόμβες.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την επίθεση κάλεσε ξανά τους δυτικούς συμμάχους να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πραγματοποιεί επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς σε στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας.

«Το πλήγμα …δεν θα συνέβαινε εάν οι αμυντικές μας δυνάμεις είχαν την ικανότητα να καταστρέψουν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στις βάσεις τους», δήλωσε ο Ζελένσκι μέσω ανάρτησής του στην εφαρμογή Telegram.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους, αλλά χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί από τα πλήγματά της κατά τη διάρκεια της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία πριν από 2-1/2 χρόνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
NYT: «Καμία συμφωνία και καμία συνέπεια για τον Πούτιν» – Όσα κατάφερε να κερδίσει από τη συνάντηση του με τον Τραμπ
Ο Ρώσος κατάφερε να μπει ξανά ανάμεσα στους νομιμοποιημένους ηγέτες και να κερδίσει τα πολυτιμότερα «δώρα»: χρόνο και αναστολή των συζητήσεων για νέες κυρώσεις
Βλαντιμίρ Πούτιν 14
Ζελένσκι: Προοπτική διαλόγου για το εδαφικό, μόνο αν η Ουκρανία είναι στο τραπέζι – Πιέζει για συνάντηση με Πούτιν και Τραμπ
Ο Ουκρανός ξεκαθάρισε πως η θέση της Ουκρανίας είναι να επιτευχθεί μία πραγματική και διαρκής ειρήνη με τη Ρωσία και όχι μία παύση του πυρός
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 5
Τραμπ και Ζελένσκι συζήτησαν για συνολική ειρηνευτική συμφωνία: «Συμφωνούμε όλοι σε αυτό, αν πάει καλά θα βρεθούμε με Πούτιν»
Το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση Τραμπ με Ζελένσκι - Η πρώτη ανάρτηση του Αμερικανού μετά τη σύνοδο στην Αλάσκα - Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Πολωνία και Ιταλία ετοιμάζουν κοινή δήλωση
Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Ντόναλντ Τραμπ 4
Γκάφα το χειροκρότημα του Τραμπ στον Πούτιν: Ο Λευκός Οίκος «έκοψε» το στιγμιότυπο από τα βίντεο στο μοντάζ
Αν και ο Λευκός Οίκος έτρεξε να μαζέψει τα αμάζευτα, το Κρεμλίνο είπε να εκμεταλλευτεί την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ και να δημοσιεύσει γρήγορα τις φωτογραφίες ώστε να μείνουν στην ιστορία
Βλαντιμίρ Πούτιν / Ντόναλντ Τραμπ
1
Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ζελένσκι για τη συνάντηση με τον Πούτιν στην Αλάσκα – Συμφώνησαν να συναντηθούν άμεσα στις ΗΠΑ
Τη Δευτέρα η συνάντηση του Αμερικάνου με τον Ουκρανό ομόλογό του - Η πρώτη αντίδραση του Ζελένσκι μετά τη συνάντηση στην Αλάσκα - Επέστρεψε στην Ουάσινγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Ντόναλντ Τραμπ
1