Κόσμος

Ρωσία: Οργή για την καταστροφή ενός σοβιετικού πολεμικού μνημείου στην Πολωνία

Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα την οργή της για την καταστροφή από την Πολωνία ενός σοβιετικού πολεμικού μνημείου και προειδοποίησε τη Βαρσοβία ότι θα υπάρξουν "οι πιο αρνητικές συνέπειες" μετά την κατάφωρη παραβίαση, όπως την χαρακτήρισε, της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών περί προστασίας των μνημείων.

Η Πολωνία ήταν από τους πιο ηχηρούς επικριτές της προσάρτησης από τη Ρωσία, το 2014, της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας. Η Ρωσία και η Πολωνία έχουν ένα ιστορικό συγκρούσεων και η διαφωνία για τα πολεμικά μνημεία είναι πιθανό να αυξησει τις εντάσεις.

“Η Βαρσοβία πρέπει επιτέλους να καταλάβει πως ο ‘πόλεμος των μνημείων’ που ξέσπασε στην Πολωνια μπορεί να έχει τις πιο αρνητικές συνέπειες, για τις οποιες την ευθύνη θα φέρουν μόνο αυτοί που τις προκάλεσαν”, αναφέρει σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αρχές στη δυτική πολωνική πόλη Νόβα Σολ γκρέμισαν στα τέλη Ιουνίου το μνημείο για την εν όπλοις αδελφοσύνη των πολωνών στρατιωτών και των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, μετατρέποντάς το σ’ ένα σωρό ερειπίων.

“Το μνημείο ήταν μεγάλο (δεκάδες τόνοι τσιμέντου), άσχημο, πάντα βρώμικο με τη σκουριά να βγαίνει από την άβυσσο της κενότητάς του, σαν αίμα η δάκρυα”, είχε γράψει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Facebook ο Βαντίμ Τίσκεβιτς, ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Σολ.

“Δίνεται η εντύπωση πως η γελοιοποίηση των μνημείων μας στην Πολωνία έχει ενσωματωθεί στην κρατική πολιτική”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτσιν Βοϊτσιέχοφσκι δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η ενέργεια στη Νόβα Σολ δεν παραβιάζει τη συμφωνία, για την οποία η Πολωνία πιστεύει πως αφορά μόνο τα κοιμητήρια. Η Ρωσία υποστηρίζει πως αφορά όλα τα πολεμικά μνημεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ένοχοι για τον θάνατο του μωρού τους μια Βρετανίδα αριστοκράτισσα και ο εραστής της - Έβαλαν τη σορό σε σακούλα, βρήκαν πλακούντα στο αυτοκίνητό τους
Το ζευγάρι, που ζούσε στο περιθώριο, προσπάθησε να κρύψει τη γέννηση της Βικτόρια επειδή η πρόνοια τους είχε ήδη πάρει τα άλλα τέσσερα παιδιά τους
Η Κόνστανς Μάρτεν και ο σύντροφός της, Μαρκ Γκόρντον