Κόσμος

Η ρύπανση βάφει πράσινο το Ταζ Μαχάλ

Τα λευκά μάρμαρα του Ταζ Μαχάλ, ενός από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα της Ινδίας, χρωματίζονται σταδιακά κίτρινα και πράσινα καθώς το μαυσωλείο του 17ου αιώνα φαίνεται ότι πέφτει και αυτό θύμα των ρύπων στην όγδοη πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου.

Το Ταζ Μαχάλ περιβάλλεται από έναν ποταμό γεμάτο με σκουπίδια και λύματα και συχνά περικλείεται σε σκόνη και καπνό που εκλύονται από τις καπνοδόχους και τα οχήματα στην πόλη Άγκρα. Μικροσκοπικά έντομα από τον ποταμό Γιαμούνα, στον οποίο χύνονται τα αστικά λύμματα, σκαρφαλώνουν στο κτίριο και με τα περιττώματά τους λερώνουν ακόμη περισσότερο τα μάρμαρα, όπως εξήγησε δικηγόρος, ειδικός σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας.

Το δικαστήριο επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν κάνει αρκετά για τη διαφύλαξη του μνημείου. Το Ταζ Μαχάλ χτίστηκε από τον αυτοκράτορα των Μογγόλων Σαχ Τζαχάν ως μαυσωλείο για την αγαπημένη σύζυγό του, τη Μουμτάζ Μαχάλ.

Θέλουν να σώσουν το Ταζ Μαχάλ από τη ρύπανση

“Αν οι Ινδοί επιστήμονες (και οι συντηρητές) δεν μπορούν να το κάνουν, θα πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με ξένους ειδικούς ή συντηρητές, εκείνους που μπορούν να έρθουν και θα χαρούν να βοηθήσουν”, εξήγησε ο δικηγόρος Μ.Σ. Μέχτα, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και τρεις δεκαετίες για να σώσει το μνημείο από τη ρύπανση.

Οι συντηρητές χρησιμοποιούν ένα είδος πηλού για να καθαρίσουν τα μάρμαρα. Το υλικό αυτό απομακρύνει τους ρύπους από την επιφάνεια και κατόπιν μπορεί να ξεπλυθεί με νερό.

Οι ακτιβιστές ανησυχούν επίσης ότι η υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα στην Άγκρα μπορεί να αποδυναμώσει τα ξύλινα θεμέλια του κτίσματος. Ανησυχία προκαλούν επίσης οι μποτιλιαρισμένοι δρόμοι και η συνεχιζόμενη οικοδόμηση γύρω από το μνημείο.

Στην πίσω πλευρά του μαυσωλείου, πλαστικές σακούλες και σκουπίδια συσσωρεύονται στην όχθη του ποταμού. Στο βάθος διακρίνεται ο καπνός που υψώνεται από μια καμινάδα. Έξω από το συγκρότημα, μια ομάδα ανθρώπων έχει συγκεντρωθεί κοντά σε μια νεκρική πυρά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα επίθεση με υπερηχητικούς πυραύλους Fattah από το Ιράν στο Ισραήλ – Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι χτυπήθηκε κτίριο της Ερυθράς Ημισελήνου
Ο πόλεμος που απειλεί με γενικευμένη σύρραξη και ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή συμπληρώνει την έκτη ημέρα του
Ισραηλινός πύραυλος αναχαίτισης αφήνει ίχνη καπνού καθώς εκτοξεύεται πύραυλος από το Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 4 λεπτά
8
Ομάδα χάκερ που φέρεται να σχετίζεται με το Ισραήλ έκλεψε κρυπτονομίσματα αξίας 90 εκ. δολαρίων που χρησιμοποιεί το Ιράν
Η ομάδα που φέρεται να σχετίζεται με το Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα «δημοσιεύσει τον πηγαίο κώδικα και τις εσωτερικές πληροφορίες της Nobitex από το εσωτερικό της δίκτυο» εντός 24 ωρών
Κυπτονομίσματα 1
Όταν οι ΗΠΑ ανέτρεψαν κυβέρνηση του Ιράν το 1953: Φωτογραφικά ντοκουμέντα από ένα παρελθόν που πλέον μπορεί να μη φαντάζει τόσο μακρινό
Με την Μέση Ανατολή να φλέγεται, όλο και περισσότεροι επικαλούνται το πραξικόπημα του 1953 που υποστηρίχθηκε από τη CIA και ανέτρεψε τον Μοσαντέγκ ως απόδειξη ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι αξιόπιστες»
Ιράν 1953 1
Συγκλονίζει ο μοναδικός επιζών του δυστυχήματος της Air India - Κουβαλάει «μπαταρισμένος» το φέρετρο του αδερφού του στην Ινδία
Το Boeing 787-8 Dreamliner με προορισμό το Λονδίνο συνετρίβη δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του την Πέμπτη από την πόλη Αχμενταμπάντ της δυτικής Ινδίας
Ινδία 4