Κόσμος

Σάλος με την Christiane Amanpour: Είπε ότι όμηροι της Χαμάς «είχαν καλύτερη μεταχείριση» από τους κατοίκους της Γάζας και μετά ζήτησε συγγνώμη

Θύελλα αντιδράσεων και οργή στα social media - «Ήταν άστοχο, μετανιώνω» είπε η δημοσιογράφος

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσιογράφος του CNN Christiane Amanpour που υποστήριξε ότι οι Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς «είχαν καλύτερη μεταχείριση» από τον μέσο κάτοικο της Γάζας. Το σχόλιο εξόργισε το Ισραήλ και η δημοσιογράφος αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Η τοποθέτηση της δημοσιογράφου Christiane Amanpour, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ του CNN για την απελευθέρωση των τελευταίων 20 ομήρων στο πλαίσιο της εκεχειρίας στη Γάζα, προκάλεσε κατακραυγή από θεατές, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι υποβάθμισε τα δεινά των αιχμαλώτων.

«Αυτό ήταν άστοχο και λάθος», παραδέχθηκε η δημοσιογράφος του CNN λίγες ώρες αργότερα, ζητώντας συγγνώμη on air.

Η ατάκα που εξόργισε

«Νωρίτερα, σε ζωντανή μετάδοση, μίλησα για αυτήν τη μέρα αληθινής χαράς – για τις ισραηλινές οικογένειες που επιτέλους ξαναβρίσκουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ύστερα από δύο χρόνια φρικτής αιχμαλωσίας από τη Χαμάς, και για τους αμάχους στη Γάζα, που επιτέλους είχαν μια ανάπαυλα ύστερα από δύο χρόνια βίαιου, θανατηφόρου πολέμου» είπε και συνέχισε:

«Τόνισα ότι για τους ομήρους που επιστρέφουν στα σπίτια τους, η ανάρρωση – ψυχική και σωματική – θα είναι μακρά. Όμως μετανιώνω που είπα επίσης ότι ίσως να τους φέρθηκαν καλύτερα από πολλούς κατοίκους της Γάζας, επειδή η Χαμάς τους χρησιμοποιούσε ως πιόνια και διαπραγματευτικά χαρτιά».

Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι έχει μιλήσει «με πολλούς πρώην ομήρους και τις οικογένειές τους» και ότι, «όπως όλοι, έχω νιώσει φρίκη με όσα τους υπέβαλε η Χαμάς αυτά τα δύο μακρά χρόνια».

«Μου περιέγραψαν πώς μετά βίας μπορούσαν να αναπνεύσουν μέσα στις σήραγγες, πώς δεν τους επέτρεπαν να κλάψουν, πώς λιμοκτονούσαν και αναγκάζονταν να σκάβουν τους ίδιους τους τάφους τους- και φυσικά, σήμερα, κάποιοι όμηροι επιστρέφουν μέσα σε σάκους νεκρών», κατέληξε στην ανάρτησή της.

Η δήλωση, τη στιγμή μάλιστα που μεταδίδονταν οι συγκινητικές εικόνες επανένωσης των επιζώντων ομήρων με τις οικογένειές τους ύστερα από 738 ημέρες αιχμαλωσίας, εξόργισε το κοινό.

Οι τηλεοπτικές εικόνες από το Ισραήλ έδειχναν σκελετωμένους άνδρες και γυναίκες να αγκαλιάζουν τους συγγενείς τους, ύστερα από δύο χρόνια στα υπόγεια τούνελ της Γάζας.

Ανάμεσά τους ήταν ο Ισραηλινός στρατιώτης Ματάν Ανγκρεστ, που σύμφωνα με τους συγγενείς του είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του. Η μητέρα του ανέφερε στα τοπικά μέσα ότι ο γιος της πέρασε μήνες μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Χαρούμενα τα αδέρφια Gali Berman and Ziv Berman μετά την απελευθέρωσή τους από τη Χαμάς
Χαρούμενα τα αδέρφια Gali Berman and Ziv Berman μετά την απελευθέρωσή τους από τη Χαμάς / REUTERS / Φωτογραφία Hannah McKay

«Πολλές φορές βρέθηκαν θαμμένοι κάτω από μπάζα, προσπαθώντας να επιβιώσουν», είπε.

Άλλοι πρώην όμηροι, όπως ο Εβιάταρ Νταβίντ, 24 ετών, και ο Ρομ Μπρασλάβσκι, 21 ετών, κρατούνταν σε πλήρη απομόνωση, πεινασμένοι και εξαναγκασμένοι να σκάβουν τους δικούς τους τάφους.

Εβιάταρ Νταβίντ
Ο Εβιάταρ Νταβίντ / REUTERS / Stoyan Nenov

Πηγές από τα νοσοκομεία που δέχτηκαν τους απελευθερωμένους ομήρους για να τους εξετάσουν δήλωσαν ότι οι περισσότεροι έφτασαν εξαντλημένοι, υποσιτισμένοι, με λοιμώξεις και μυϊκή ατροφία ύστερα από δύο χρόνια ζωής κάτω από τη γη.

Η Amanpour υποστήριξε ότι σκόπευε να αναδείξει το ανθρωπιστικό κόστος του πολέμου στη Γάζα, ωστόσο παραδέχτηκε ότι η διατύπωσή της ήταν «άστοχη».

«Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να ανακάμψουν οι όμηροι, ψυχικά και σωματικά», είπε. «Αλλά μετανιώνω που είπα πως μπορεί να είχαν τύχει καλύτερης μεταχείρισης από πολλούς κατοίκους της Γάζας».

Η φιλοϊσραηλινή οργάνωση HonestReporting επέκρινε δριμύτατα τη δημοσιογράφο, γράφοντας στην πλατφόρμα Χ: «Πεινασμένοι, αλυσοδεμένοι σε κλουβιά κάτω από τη γη, εξαναγκασμένοι να σκάψουν τους ίδιους τους τάφους τους. Αυτό θεωρεί “καλύτερη μεταχείριση” από τον μέσο κάτοικο της Γάζας;».

Οι όμηροι είχαν απαχθεί πριν από δύο χρόνια, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, εισβάλλοντας στο νότιο Ισραήλ, δολοφονώντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περισσότερους από 250 ομήρους στη Γάζα.

Η επίθεση εκείνη πυροδότησε μία από τις μεγαλύτερες και αιματηρές συγκρούσεις στην ιστορία του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της εκεχειρίας που μεσολάβησαν οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, η Χαμάς απελευθέρωσε τους τελευταίους αιχμαλώτους της με αντάλλαγμα περίπου 2.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους και την επιστροφή περισσότερων από 300 σορών.

Πληροφορίες από New York Post

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πακιστάν και Αφγανιστάν σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός μετά τις σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις με τους δεκάδες νεκρούς
Η Καμπούλ δίνει οδηγίες σε όλες τις δυνάμεις της να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός υπό την προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά δεν θα προβεί σε επιθετική ενέργεια
Ένας Αφγανός μαχητής των Ταλιμπάν κάθεται δίπλα σε ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο κοντά στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν
Ο Μαρκ Ρούτε «ξεφτιλίζει» τον ρωσικό στρατό: «Οι πιλότοι τους δεν ξέρουν να χειρίζονται τα μαχητικά και οι καπετάνιοι να ρίχνουν άγκυρα»
Με σκωπτικό ύφος, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αμφισβήτησε ανοιχτά τη στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι σύμμαχοι δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τη δύναμή της
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε 3
Γερμανία: «Φρένο» στο σχέδιο για επιστροφή της στρατιωτικής θητείας από το υπουργείο άμυνας
Ο υπουργός άμυνας Μπόρις Πιστόριους μπλόκαρε την τελευταία στιγμή μια συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού που προέβλεπε την επαναφορά περιορισμένης υποχρεωτικής θητείας μέσω κλήρωσης
Στρατιώτες του γερμανικού στρατού 1