Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Σάλος με την εφημερίδα Sozcu: Το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς στις καταστροφές του 2020

Σάλος με την εφημερίδα Sozcu: Το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς στις καταστροφές του 2020

Σάλο έχει προκαλέσει στην Τουρκία το πρωτοχρονιάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Sozcu”. 

Το πρωτοσέλιδο δείχνει τον Άγιο Βασίλη να κρατά το σάκο του γεμάτο δώρα και έχει τίτλο: Οι καταστροφές και τα δάκρυα που βγήκαν από τον σάκο το 2020″. Δίπλα στον Άγιο Βασίλη παρουσιάζονται 12 γεγονότα που “σημάδεψαν” την Τουρκία και αντιστοιχούν στους 12 μήνες του χρόνου. Για τον Ιούλιο, η εφημερίδα επέλεξε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί, γράφοντας: “Το τζαμί της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο λειτουργούσε ως μουσείο εδώ και χρόνια, άνοιξε για λατρεία ύστερα από 86 χρόνια. Ο κόσμος αντέδρασε”.

Η επιλογή του γεγονός ως “καταστροφικό” προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο σε άλλα τουρκικά μέσα, όσο και στην κυβέρνηση Ερντογάν. Μάλιστα, χθες, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε δηλώσεις που έκανε έξω από την Αγιά Σοφιά, ερωτήθηκε για την Sozcu, με εκείνον να απαντά πως “δεν διαβάζω την εφημερίδα Sozcu. Η Αγία Σοφία είναι το στέμμα του 2020”.

Συνέχεια στο θέμα έδωσε αργότερα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος. Ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε πως αυτοί που αντιδρούν για την Αγιά Σοφιά βρίσκονται σε πόλεμο με οτιδήποτε ανήκει στο έθνος μας και τόνισε πως η λειτουργία του μνημείου ως τζαμί έδωσε χαρά στον λαό της Τουρκίας.

Σήμερα, η Sozcu απάντησε με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της για τα “πυρά” που έχει δεχθεί, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως “ο σκοπός μας δεν ήταν να κάνουμε κριτική στο άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς, αλλά να υπενθυμίσουμε πως ήταν ένα γεγονός που σημάδεψε τη χρονιά”. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις