Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Σαρλ Μισέλ: Έριξε το σύνθημα για τη Σύνοδο Κορυφής – “Συλλογική ευθύνη να καταλήξουμε σε συμφωνία”

Σαρλ Μισέλ: Έριξε το σύνθημα για τη Σύνοδο Κορυφής – “Συλλογική ευθύνη να καταλήξουμε σε συμφωνία”
Reuters

Το έναυσμα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής έδωσε ο Σαρλ Μισέλ με ένα tweet, αναφέροντας πως είναι  “συλλογική ευθύνη για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία”.

Ο Σασρλ Μισέλ ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλείται να τηρήσει τις ισορροπίες για να επιτευχθεί ο στόχος της συναινετικής απόφασης. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους 27 ηγέτες δεν αποκλείεται να έχουν θετική κατάληξη.

Τα βασικά ζητήματα της Συνόδου είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο προϋπολογισμός δηλαδή της ΕΕ για την περίοδο 2021 – 2027, αλλά και το Σχέδιο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να τονωθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες που επλήγησαν εξαιτίας της πανδημίας.

Παρ’ όλα αυτά, την Παρασκευή (19.06.2020) δεν αναμένεται να βγει λευκός καπνός. Τα κράτη – μέλη θα τοποθετηθούν επί των θέσεών τους με την πλειοψηφία να προσπαθεί να πείσει την ομάδα των “Φειδωλών” (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία) να ταχθεί υπέρ του πακέτου στήριξης. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, την ίδια στρατηγική θα ακολουθήσουν και οι “Φειδωλοί”, δηλαδή “πολύ πιθανόν να προσπαθήσουν να πείσουν κι άλλες χώρες να διαφωνήσουν”.

Βασικό ζήτημα που απασχολεί τις χώρες είναι τα χρήματα: Πόσα θα λάβουν σε χρηματοδοτήσεις, πόσα σε δάνεια, αλλά και ο χρόνος αποπληρωμής.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επόμενη σύνοδος πιθανόν να γίνει στα μέσα Ιουλίου, με φυσική παρουσία, ενώ η αρχή της γερμανικής προεδρίας της 1η Ιουλίου αναμένεται να οδηγήσει σε πιο εντατικές διαπραγματεύσεις.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις