Κόσμος

Σαρλ Μισέλ σε Ερντογάν: Παράνομες οι γεωτρήσεις σας, εμείς στηρίζουμε την Κύπρο

Συνάντηση με τον Ερντογάν είχε στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Oι δύο άνδρες συζήτησαν πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη, καθώς και τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή μέσω της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου.

“Παράνομες οι γεωτρήσεις της Τουρκίας”

Ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες εργασίες γεώτρησης της Τουρκίας, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ με την Κύπρο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε επίσης ανησυχία για το πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία.

Επίσης για τη Λιβύη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε την κοινή δήλωση του πρόεδρου Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για κατάπαυση πυρός και υποστήριξη της διαδικασίας του Βερολίνου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτικές λύσεις ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε επίσης πως η ΕΕ αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία έχει ανησυχίες ασφαλείας για το βορειοανατολική Συρία, αλλά επιμένει στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ υποστηρίζει την υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική διαδικασία στη Συρία.

Μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό, ο Σαρλ Μισέλ είπε πως η ΕΕ αναγνωρίζει την πίεση που δέχεται η Τουρκία η οποία φιλοξενεί έως και τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει προγράμματα για πρόσφυγες και κοινότητες φιλοξενίας.

Ο Σαρλ Μισέλ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν απευθείας επαφή σε τακτική βάση και όποτε το απαιτούν τα γεγονότα για βελτίωση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο - «Υπάρχει μια παράνομη κατοχή εδώ και 50 χρόνια» απαντάει ο Χριστοδουλίδης
«Εμείς που επιθυμούμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, πρέπει να εργαζόμαστε συνεχώς, να έχουμε ξεκάθαρο πλάνο»
Κυπριακό: Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο – «Υπάρχει μια παράνομη κατοχή εδώ και 50 χρόνια» απαντάει ο Χριστοδουλίδης 12
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1