Τετάρτη, 1 Μαΐ
22oC Αθήνα

Σεισμός στην Τουρκία: Οδοιπορικό του newsit.gr στα χαλάσματα της κατεστραμμένης επαρχίας Χατάι

Σεισμός στην Τουρκία: Οδοιπορικό του newsit.gr στα χαλάσματα της κατεστραμμένης επαρχίας Χατάι

Εκατόμβη νεκρών στην επαρχία Χατάι άφησε πίσω του ο τρομερός σεισμός στην Τουρκία. Συγκλονίζουν οι εικόνες που κατέγραψε η ΕΠΟΜΕΑ (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης) και αποκαλύπτει το newsit.gr από τα κτίρια που γκρέμισε ο Εγκέλαδος της 6ης Φεβρουαρίου. 

Το newsit.gr καταγράφει τον Κρανίου τόπο, την επαρχία Χατάι, που ισοπέδωσε ο σεισμός στην Τουρκία. Οι καταστροφές είναι βιβλικές με τον αριθμό των τραυματιών και εγκλωβισμένων μέσα στα ερείπια να είναι ατελείωτος.

Διασωστικές ομάδες, ανάμεσά τους και οι ελληνικές, αγωνίζονται κόντρα στον χρόνο και τα συντρίμμια για να σώσουν ζωές, κι ενώ έχουν ήδη συμπληρωθεί τέσσερα 24ωρα από την ώρα μηδέν.

Ο Μιλτιάδης Μπενάκης, επικεφαλής της ΕΠΟΜΕΑ (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης) αποκάλυψε στο newsit.gr τα συγκλονιστικά συναισθήματα της ομάδας στην περιοχή, που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό.

Μίλησε, επίσης, για τις εικόνες που αντικρίζουν οι Έλληνες διασώστες, για την τεράστια αγάπη που τους έδειξαν οι Τούρκοι πολίτες και την αγωνία να σώσουν ανθρώπους από τα ερείπια που άφησε ο Εγκέλαδος.

Σεισμός στην Τουρκία: «Ελπίζουμε να υπάρχουν ακόμα ζωντανοί»

«Πιστεύουν ότι υπάρχουν στη ζωή άνθρωποι σε κάποια οικοδομήματα, παρότι οι ελπίδες για επιζώντες στην συγκεκριμένη περιοχή λιγοστεύουν. Θα στείλουμε drone και θα επιχειρήσουν τα σκυλιά», είπε ο Μιλτιάδης Μπενάκης, περιγράφοντας την υπερπροσπάθεια της ελληνικής αποστολής που εύχεται να σώσει κι άλλες ζωές:

«Όλο το βράδυ δουλεύαμε, έχουμε κοιμηθεί λιγότερο από μια ώρα. Εντοπίστηκαν άνθρωποι νεκροί και βοηθήσαμε στους απεγκλωβισμούς τους. Σε γειτονιά κοντά σε μας, διασώστες εντόπισαν μία κοπέλα ζωντανή με τον πατέρα της. Όταν ακούμε τέτοια νέα παρακαλάμε να τύχει και σε εμάς. Δυστυχώς όμως χθες (σ.σ. 09.02.2023) το βράδυ εντοπίσαμε μία επταμελή οικογένεια, γονείς και παιδιά, που  βρέθηκαν νεκροί κάτω από τα συντρίμμια μίας τριώροφης πολυκατοικίας και τους ανασύραμε έναν – έναν».

Βίντεο του newsit.gr από την επαρχία Χατάι:

Σεισμός στην Τουρκία: «Ζοφερή πραγματικότητα»

Ο Μιλτιάδης Μπενάκης αποτύπωσε την κατάσταση χάους και πανικού που επικρατεί στην επαρχία Χατάι μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

«Όσο κι αν θες να το διαχειριστείς αυτό που συνέβη είναι δύσκολο. Επικρατεί πανικός, απόγνωση, άνθρωποι μέσα σε ένα βράδυ έχασαν τα πάντα, τις οικογένειές τους, τις περιουσίες τους. Πολλά οχήματα έχουν μείνει ακίνητα σε πολλά σημεία που εμποδίζουν. Έχουν κλείσει τα πρατήρια υγρών καυσίμων και δε μπορούσαν να ανεφοδιαστούν.

Όπου γυρίζουμε το κεφάλι βλέπουμε μία περιοχή βομβαρδισμένη. Ένα μεγάλο χάος!

Ωστόσο, ακόμα ελπίζουμε στα θαύματα να βρούμε ανθρώπους ζωντανούς και να τους σώσουμε. Αυτό είναι το κίνητρο του κάθε διασώστη, είπε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης.

Σεισμός στην Τουρκία: H αγάπη των Τούρκων για τους Έλληνες διασώστες 

«Οι άνθρωποι εδώ έρχονται και μας αγκαλιάζουν, νιώθουν ότι είμαστε ένα με εκείνους. Τα συναισθήματα είναι έντονα, αν και δε πρέπει να μας επηρεάζουν, καθώς πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στον εντοπισμό, να επικρατεί ησυχία μήπως ακούσουμε φωνές κάτω από τα συντρίμμια», είπε ο Μιλτιάδης Μπενάκης.

Ο επικεφαλής της ΕΠΟΜΕΑ αναφέρθηκε στο newsit.gr και στις σειρήνες που ακούγονται και φέρνουν καλά νέα:

«Όταν περνάνε δίπλα μας οχήματα διάσωσης με σειρήνες, είναι καλό επειδή σημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για ανθρώπινη ζωή κάτω από χαλάσματα. Όταν τις ακούμε πεισμώνουμε ακόμα πιο πολύ».

Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις