Κόσμος

Σεισμός στις Φιλιππίνες – Πάνω από 7 ρίχτερ

Ο σεισμός στις Φιλιππίνες έγινε στις 16.37 ώρα Ελλάδας (22.37 τοπική ώρα) και σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, είχε μέγεθος 7,5 ρίχτερ!

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 19 χιλιόμετρα από την επαρχία Tagbina στις Φιλιππίνες και είχε εστιακό βάθος 38 χιλιομέτρων.

SEISMOS FILIPPINES

Δείτε στον παρακάτω χάρτη του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, τις περιοχές που ταρακουνήθηκαν από το σεισμό:

IntensityMap

Έχει ήδη δοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι με κύματα ύψους ενός μέτρου…

Το τσουνάμι, πιθανόν να φθάσει στην Ιαπωνία τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής τοπική ώρα (βράδυ Σαββάτου στην Ελλάδα), μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Συγκλονιστικές είναι οι πρώτες εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από τα Social Media:

Σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας Τζόζεφ Λάμπα στη Χινατουάν, ο σεισμός ήταν “πολύ ισχυρός”.

“Οι άνθρωποι απομακρύνονται λόγω του συναγερμού για τσουνάμι”, δήλωσε διευκρινίζοντας ότι 45.000 κάτοικοι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ότι πολλοί μεταξύ αυτών προσπαθούν να φθάσουν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο πεζή ή με το αυτοκίνητο.

 

Υπάρχουν πληροφορίες για καταρρεύσεις από τα 7,5 ρίχτερ, γεγονός που επιβεβαιώνουν βίντεο και εικόνες που κυκλοφορούν στα Social Media.

Μάλιστα, πριν καλά – καλά προλάβουν να συνέλθουν από τον κύριο σεισμό, οι πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με τους μετασεισμούς. Ένας από αυτούς, ήταν μεγέθουν 6,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ!

 

 

Σεισμοί σημειώνονται καθημερινά στις Φιλιππίνες, καθώς το αρχιπέλαγος βρίσκεται στον “δακτύλιο της φωτιάς” του Ειρηνικού, μια περιοχή με έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα που εκτείνεται από την Ιαπωνία και τη νοτιοανατολική Ασία έως τη λεκάνη του Ειρηνικού.

Οι περισσότεροι σεισμοί είναι πολύ μικροί για να γίνονται αισθητοί από τους ανθρώπους.

Σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε ήδη την περιοχή του νησιού Μιντανάο στις 17 Νοεμβρίου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Η επιμονή του Τραμπ έφερε την εκεχειρία στη Γάζα αλλά κανείς δεν ξέρει αν ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει τελειώσει
Ο Αμερικανός Πρόεδρος οραματίζεται μία ριζικά μεταμορφωμένη Μέση Ανατολή, όπου οι ιστορικές έχθρες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Άραβες γείτονές του θα τερματιστούν οριστικά
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διεθνή Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Ρίγη συγκίνησης και δάκρυα χαράς στην επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς – Ρίχτηκαν στις αγκαλιές των δικών τους
Η διαδικασία επιστροφής θα ολοκληρωθεί με την παράδοση των λειψάνων που ανήκουν στους 28 νεκρούς ομήρους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν από τις φρικαλεότητες της ένοπλης παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης
Ο απελευθερωμένος Ισραηλινός όμηρος, Eitan Abraham Mor, που κρατούνταν από τις 7 Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα, αγκαλιάζει ξανά τα αγαπημένα του πρόσωπα
3