Κόσμος

Σερβία: Διαρροή περίπου 82.000 λίτρων πετρελαίου στον Δούναβη – Κίνδυνος για περιβαλλοντική καταστροφή

Η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για την έκταση της ρύπανσης και τους υπεύθυνους.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Σερβία μετά από διαρροή περίπου 82.000 λίτρων πετρελαίου στον Δούναβη ποταμό κατά τη μεταφορά τους σε φορτηγίδα, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι.

Το αρμόδιο Ινστιτούτο που αναλύει τα δείγματα των υδάτων στην Σερβία δήλωσε σήμερα (24.04.2025) ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος περιβαλλοντικής μόλυνσης από την διαρροή πετρελαίου στον Δούναβη ποταμό.

Σημειώνεται ότι η διαρροή έγινε στις 21 Απριλίου 2025 σε διυλιστήριο στο λιμάνι του Πάντσεβο, κατά τη διάρκεια μεταφοράς πετρελαίου σε φορτηγίδα της εταιρείας «Naftahem».

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα των τοπικών αρχών, λόγος της διαρροής είναι πιθανότατα η ανθρώπινη αμέλεια.

«Διαπιστώθηκε ότι χύθηκαν 82 κυβικά μέτρα eurodiesel και το καύσιμο βρίσκεται επί του παρόντος σε προστατευτικό φράγμα που περιβάλλει τη φορτηγίδα», τόνισε η Γραμματεία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βοϊβοντίνα, της περιοχής στην οποία βρίσκεται το Πάντσεβο.

Η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για την έκταση της ρύπανσης και τους υπεύθυνους.

Μέχρι στιγμής, «τεχνικοί έχουν συλλέξει δείγματα από επτά τοποθεσίες. Η ανάλυσή τους βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Δρ Λιλιάνα Λάζιτς, διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Πάντσεβο.

Η ρύπανση υδάτων είναι ενδημική στη Σερβία όπου, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, λιγότερο από το 15% των λυμάτων υπόκεινται σε κατάλληλη επεξεργασία. Τα υπόλοιπα, μαζί με τα λύματα των αποχετεύσεων, απορρίπτονται απευθείας στα ποτάμια και τα ρέματά τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ
Η Γαλλία «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν στέλνει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Στις φλόγες διυλιστήριο στο Ερμπίλ του Ιράκ – Drones χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοικτά με κάθε κόστος ενώ σύμφωνα με την Haaretz θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου τις επόμενες ημέρες
Λίβανος
Τραμπ: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα θα ανοίξουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα
«Ελπίζουμε ότι Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, θα στείλουν πλοία, ώστε τα Στενά του Ορμούζ να μην αποτελούν απειλή από ένα έθνος που έχει αποκεφαλιστεί πλήρως» τονίζει ο Τραμπ
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει σε τελετή απονομής του Μεταλλίου Τιμής στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου 9