Κόσμος

Σερβία και Κόσοβο συμφώνησαν για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για το Κόσοβο

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα αποδέχθηκαν το ευρωπαϊκό (γαλλογερμανικό) σχέδιο για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου στις συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, στη συνάντηση που είχαν με το ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον ειδικό απεσταλμένο για τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας Μίροσλαβ Λάιτσακ, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την υλοποίηση του σχεδίου.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων και το επόμενο διάστημα θα καθοριστούν λεπτομερώς, με την αποκαλούμενη “διαμεσολαβητική διπλωματία” (shuttle diplomacy), τα επόμενα βήματα» ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο αποτελεί πλέον δημόσιο έγγραφο και θα αναρτηθεί σύντομα στο διαδίκτυο, με δεδομένο ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσαν πως δεν υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθούν άλλες συναντήσεις για το περιεχόμενο του σχεδίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση (ΕΕ-Σερβιας-Κοσόβου) θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στη Βόρεια Μακεδονία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ζοζέπ Μπορέλ σ’ αυτήν την χώρα. Ο Βούτστις δήλωσε ότι έθεσε στη συνάντηση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου, την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελών από το 2013, η οποία προβλέπει τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο. «Δεν νομίζω ότι ο κ. Κούρτι είναι έτοιμος να δεχτεί κάτι τέτοιο τώρα, θα δούμε για το μέλλον. Φοβάμαι ότι μπορεί να “κολλήσουμε” σε κάτι που θα έπρεπε να είχε εκπληρωθεί εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας φάνηκε επιφυλακτικός όσον αφορά την πρόοδο στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου, εκτιμώντας ότι «θα πάρει πολύ χρόνο ακόμη» για να επιτευχθεί κάποια οριστική συμφωνία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Shia LaBeouf αφέθηκε ελεύθερος χορεύοντας: Βίντεο με τον ξυλοδαρμό του στη Νέα Ορλεάνη – «Θα σε σπάσουμε μικρέ, ηρέμησε»
Ο Shia LaBeouf ειρωνεύτηκε τη σύλληψή του για βιαιοπραγία χορεύοντας στην κάμερα και βάζοντας με τα έγγραφα της φυλακής στο στόμα - Πλάνα του TMZ τον δείχνουν στο έδαφος να δέχεται χτυπήματα
Shia LaBeouf
Το Ιράν «θωρακίζει» τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις υπό τον φόβο επίθεσης των ΗΠΑ: Αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες
Το Ιράν επιδεικνύει τη στρατιωτική του ισχύ, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις του έχουν την ικανότητα να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου και να πλήξουν τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλη τη Μέση Ανατολή
Δορυφορική εικόνα δείχνει τις μη καλυμμένες εισόδους των σηράγγων στο πυρηνικό συγκρότημα του Ισφαχάν.
Η επόμενη μέρα της Κούβας στις μυστικές συνομιλίες του Μάρκο Ρούμπιο με τον εγγονό του αδελφού του Φιντέλ Κάστρο
Ο Ρούμπιο, ο οποίος γεννήθηκε στις ΗΠΑ από γονείς κουβανικής καταγωγής, είχε επαφές με τον εγγονό του Ραούλ Κάστρο, τον Ραούλ Γκιγιέρμο Ροδρίγκες Κάστρο, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της Αβάνας
Μάρκο Ρούμπιο
Επικεφαλής ναού στην Ταϊβάν ένιωσε αδιαθεσία και έκανε εμετό πάνω στον πρόεδρο Λάι – Δείτε βίντεο
Ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε δήλωσε ότι μέλη της οικογένειας του Λιν Πέι-χουο είχαν πρόσφατα προσβληθεί από νοροϊό και ότι ο επικεφαλής του ναού μπορεί επίσης να έχει επίσης προσβληθεί
Ταϊβάν