Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Σερβία: Ναι μεν αλλά, λένε στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι πολίτες

Σερβία: Ναι μεν αλλά, λένε στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι πολίτες
photo Reuters

Δεν είναι και τόσο… ζεστοί οι πολίτες στη Σερβία όσον αφορά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό αναδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρίας NinaMedia στη Σερβία, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου ευρωπαϊκών υποθέσεων. Και αυτό γιατί μόλις το 53% των πολιτών υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ, ενώ το 40% τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον και ένα 7% απάντησε πως δεν έχει άποψη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αποτέλεσμα για την άμεση ολοκλήρωση για τη Σερβία της ένταξης στην ΕΕ, καθώς μόνο το 48% του δείγματα δήλωσε πως θα ψήφιζε υπέρ, αν αύριο διεξαγόταν δημοψήφισμα.

Σημαντική είναι για τους αναλυτές και η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού που επιθυμεί να δει τη Σερβία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η πλειοψηφία αυτών είναι άνω των 60 ετών.

Με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια μεγαλύτερη υποστήριξη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας εκδηλώνεται στην κεντρική και δυτική Σερβία και η μικρότερη στην επαρχία της Βοϊβοντίνας.

Από τη χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης, η Σερβία θεωρεί ως καλύτερη “φίλη” την Ελλάδα με ποσοστό 27,1 και δεύτερη καλύτερη φίλη θεωρείται η Γερμανία με ποσοστό 25,7%. Όσον αφορά τις πιο εχθρικές χώρες εκεί η Κροατία έχει την πρωτιά με 31% των ερωτηθέντων και ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με 28,7%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις