Κόσμος

Σερβία: Χιλιάδες κόσμος στους δρόμους – Διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά και τους 6 μήνες από την τραγωδία στο Νόβι Σαντ

Είναι η πρώτη φορά από το 2004 που διοργανώνονται διαδηλώσεις στην Σερβία κατά την εργατική Πρωτομαγιά

Φοιτητικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις διοργανώνουν από κοινού συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη Σερβία με αφορμή την σημερινή εργατική Πρωτομαγιά (01.05.2025) και την συμπλήρωση των έξι μηνών από την τραγωδία στο Νόβι Σαντ.

Χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ στη Σερβία, προκειμένου να τιμήσουν τα 16 θύματα από την κατάρρευση του τσιμεντένιου γείσου την 1η Νοεμβρίου του 2024. Τηρήθηκε 16 λεπτών σιγή και στη συνέχεια εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων και φοιτητικών οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια στο τόπο της τραγωδίας.

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης ενώ οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν μέχρι αργά το απόγευμα.

Στο Βελιγράδι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με συγκεντρώσεις φοιτητών και πολιτών σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας και ακολούθησαν πορείες που θα καταλήξουν μπροστά από το κτήριο της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 2004 που διοργανώνονται διαδηλώσεις στην Σερβία κατά την εργατική Πρωτομαγιά. Αυτό συνέβη χάρη στην παρέμβαση των φοιτητικών οργανώσεων που κάλεσαν τους εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων συνδικάτων να αφήσουν στην άκρη τις μεταξύ τους διαφορές και να αναλάβουν κοινή δράση.

«Οι φοιτητές κατάφεραν να μας ενώσουν» δήλωσε ο ηγέτης του συνδικάτου «Sloga» (Ενότητα), Ζέλκο Βεσελίνοβιτς. Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κυβερνητικό κτήριο στο Βελιγράδι πραγματοποιείται με το σύνθημα: «Αλληλεγγύη και στον κοινό αγώνα».

Στην επίσημη ιστοσελίδα των φοιτητών αναφέρεται ότι οι σημερινές διαδηλώσεις αποτελούν «ένα βήμα προς τη ριζοσπαστικοποίηση που θα επιτρέψει νέες μορφές πίεσης», χωρίς ωστόσο να εξηγείται τι σημαίνει αυτό.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και της αναξιοκρατίας διαρκούν έξι μήνες. Οι φοιτητές ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν