Κόσμος

Σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Υπάρχει απουσία ελέγχου και κουλτούρα ατιμωρησίας»

Η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με το Κατάρ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες,

Και ήταν επόμενο, καθώς εκτός από την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, άλλοι 6 που φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε επιχείρηση του Κατάρ να εκμαιεύσει θετικές για το ίδιο αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρατούνται, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για βαλίτσες με δεκάδες χιλιάδες ευρώ που άλλαζαν χέρια.

Ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International). «Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρα ατιμωρησίας (…) και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».

Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής του Δικαίου στο College de l’ Europe της Μπρυζ.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με την δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Το Ευρωκοινοβούλιο στέκεται σθεναρά απέναντι από τη διαφθορά. Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, εκτός από το να επιβεβαιώσουμε ότι συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες αρχές», πρόσθεσε η ίδια.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί κατήγγειλε σήμερα «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Bloomberg: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίσιμο σταυροδρόμι μπροστά στο κύμα λαϊκισμού και εθνικισμού
Μετά την κρίση του ευρώ, το Brexit και την πανδημία, η ΕΕ κλονίζεται εκ νέου από μια σειρά κρίσεων, την ώρα που οι εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις ενισχύονται σε πολλά κράτη-μέλη
Η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Γαλλία
Καυστικός ο Τζον Στιούαρτ κατά του Τραμπ μετά την απομάκρυνση του Τζίμι Κίμελ: «Καλησπέρα από τον πατριωτικά υπάκουο οικοδεσπότη σας»
Επιστρέφοντας στο Comedy Central, ο παρουσιαστής σατίρισε τον Ντόναλντ Τραμπ και τη λογοκρισία γύρω από την υπόθεση του Τζίμι Κίμελ, σε ένα σόου γεμάτο ειρωνεία και πολιτική κριτική
Ο Τζον Στιούαρτ στο The Daily Show
2
Το Ισραήλ κλείνει βασικό πέρασμα με την Ιορδανία μετά από αιματηρή επίθεση
Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από οδηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιορδανία – Σε αντίποινα, οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν το βασικό πέρασμα μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας
Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία
2