Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σκηνές χάους στο κοινοβούλιο της Γεωργίας – Ζητούν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός

Σκηνές χάους στο κοινοβούλιο της Γεωργίας – Ζητούν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν σήμερα την παραίτηση του πρωθυπουργού της Γεωργίας, κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης του κοινοβουλίου, όπου ορισμένοι ήρθαν στα χέρια, μία μέρα μετά τον θάνατο ενός δημοσιογράφου ο οποίος λιντσαρίστηκε από ακροδεξιούς.

Ο Αλεξάντρ Λασκαράβα, 37 ετών, βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του την Κυριακή, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Pirveli για το οποίο εργαζόταν. Είχε ξυλοκοπηθεί άγρια την περασμένη Δευτέρα, στο περιθώριο διαδηλώσεων κατά της «Πορείας Υπερηφάνειας» της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και έφερε πολλαπλά κατάγματα στο πρόσωπο.

Την ίδια ημέρα δέχτηκαν επίθεση περισσότεροι από 50 δημοσιογράφοι ενώ η Πορεία που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην πρωτεύουσα τελικά ματαιώθηκε, για λόγους ασφαλείας.

Με αφορμή τον θάνατο του δημοσιογράφου περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή έξω από το κοινοβούλιο.

ΦΩΤΟ REUTERS

Αργά το απόγευμα σήμερα εκατοντάδες δημοσιογράφοι και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Νωρίτερα, πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέλαβαν την έδρα του προέδρου του κοινοβουλίου απαιτώντας να παραιτηθεί ο Γκαριμπασβίλι. Κατηγόρησαν επίσης το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» ότι δεν εμπόδισε τις βιαιοπραγίες εναντίον των δημοσιογράφων.

Το τηλεοπτικό κανάλι Mtavari TV μετέδωσε χαοτικές σκηνές μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας, όπου βουλευτές της αντιπολίτευσης ήρθαν στα χέρια με μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Η συνεδρίαση ξανάρχισε μετά την απομάκρυνση, δια της βίας, των διαμαρτυρόμενων βουλευτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων και ζήτησαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι.

Οι γεωργιανές αρχές δεσμεύτηκαν ότι θα ερευνήσουν γρήγορα τον θάνατο του Αλεξάντρ Λασκαράβα, τον οποίο χαρακτήρισαν «απίστευτη τραγωδία». Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης ωστόσο την κατηγορούν ότι στηρίζει σιωπηρά τις εθνικιστικές και ομοφοβικές ομάδες, σε μια χώρα με συντηρητικά ήθη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις