Κόσμος

Σκίτσο του Ρούμπενς αγοράστηκε 8,2 εκατ. δολάρια σε περίεργη δημοπρασία

Για 8,2 εκατομμύρια δολάρια πωλήθηκε σκίτσο του φλαμανδού ζωγράφου Ρούμπενς σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.

Το έργο του Ρούμπενς, μεγέθους (49 εκατοστά επί 31), παρουσιάζει έναν νέο άνδρα με τα χέρια υψωμένα και προοριζόταν για την προετοιμασία του τρίπτυχου “Η Ανύψωση του σταυρού” (γύρω στο 1610), είχε περιέλθει το 1838 στην κατοχή του πρίγκιπα Γουλιέλμου της Οράγγης, και μελλοντικού βασιλιά της Ολλανδίας Γουλιέλμου Β’.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες μοναρχίες, στην Ολλανδία υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ της εθνικής κληρονομιάς και αυτής των μοναρχών της χώρας, που προέρχονται από τη δυναστεία Οράγγης – Νασσάου.

Η βασιλική περιουσία εκτιμάτο το 2011 σε 220 εκατομμύρια δολάρια από το περιοδικό Forbes.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ανακοίνωση της διάθεσης σε δημοπρασία αρκετών έργων τέχνης της συλλογής του βασιλικού οίκου προκάλεσε τις επικρίσεις των ολλανδικών μουσείων.

Σύμφωνα με τους οργανισμούς αυτούς, η πριγκίπισσα Χριστίνα που είχε το συγκεκριμένο σκίτσο θα έπρεπε αρχικά να τους είχε προτείνει να το αγοράσουν πριν αυτό βγει στο σφυρί στο εξωτερικό. Είναι ένα ηθικό καθήκον, υποστηρίζουν τα μουσεία που εκτιμούν ότι το σκίτσο του Ρούμπενς ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά της Ολλανδίας.

Βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος D66, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, είχε επίσης εκφράσει επιφυλάξεις, προτού η υπουργός Πολιτισμού, που προέρχεται από το ίδιο πολιτικό κόμμα, βάλει τέλος στη συζήτηση δηλώνοντας ότι η απόφαση πώλησης ενός έργου ανήκει στον κάτοχό του.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε επίσης πει ότι αυτό ήταν “ιδιωτικό θέμα”. “Υπάρχει μια σημαντική διάκριση δεδομένου ότι το σκίτσο ανήκει σε ιδιωτική συλλογή και σε ιδιώτη”, εξηγεί ο Γκρεγκ Ρούμπενσταϊν, υπεύθυνος για τα σκίτσα παλαιών ζωγράφων στον οίκο Sotheby’s που οργάνωσε την πώληση.

“Ο ιδιοκτήτης μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει, ακόμη και να το πουλήσει”. Χθες, Τετάρτη, μετά την ολιγόλεπτη μονομαχία μεταξύ δύο αγοραστών, ενός στην αίθουσα και ενός στο τηλέφωνο, το σκίτσο πουλήθηκε αντί 7 εκατ. δολαρίων. Το ποσό αυτό με τα έξοδα και τις προμήθειες ανήλθε σε 8,2 εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις του Σόθμπις που το υπολόγιζαν από 2,5 έως 3,5 εκατ. δολάρια.

Το προηγούμενο ρεκόρ για σκίτσο του Ρούμπενς (1577 – 1640) είχε καταγραφεί σε δημοπρασία του Christie’s το 2014 στο Λονδίνο, με 3,2 εκατ. στερλίνες (5,5 εκατ. δολάρια) για το “Σαμψών και Δαλιδά”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέος μυστήριος θάνατος Ρώσου μεγιστάνα κρυπτονομισμάτων – Η Lamborghini του ανετράπη και τυλίχθηκε στις φλόγες
Ο 36χρονος Alexei Dolgikh σκοτώθηκε σε σοκαριστικό τροχαίο - Τους τελευταίους μήνες είχε τεθεί στη «μαύρη λίστα» ρωσικών τραπεζών «λόγω υποψιών για ξέπλυμα χρήματος»
Η Lamborghini του ανετράπη και τυλίχθηκε στις φλόγες
5
Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χάρη στον Τζουλιάνι και σε 76 άτομα για την προσπάθεια ανατροπής του 2020
Εκτός από πρόσωπα του στενού του κύκλου, ο Τραμπ έδωσε χάρη σε δεκάδες υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι ενεπλάκησαν στην προσπάθεια να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Αυτή είναι η σταρ του TikTok που εκτελέστηκε δημοσίως από την Αλ Κάιντα στο Μαλί μπροστά στην οικογένειά της
Η 22χρονη Μαριάμ Σισέ, με 90.000 ακολούθους στο TikTok, οδηγήθηκε στην κεντρική πλατεία και εκτελέστηκε με μια σφαίρα, στις 7 Νοεμβρίου. Την κατηγορούσαν για συνεργασία με τον στρατό
Η 22χρονη Μαριάμ Σισέ
Η Ντέμπορα Τέρνες απάντησε στον Τραμπ: Το BBC δεν είναι μεροληπτικό, είναι η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στον κόσμο
Η Ντέμπορα Τέρνες, η διευθύνουσα σύμβουλος ειδήσεων του βρετανικού δικτύου που παραιτήθηκε για το μοντάζ στην ομιλία Τραμπ, υπερασπίστηκε το BBC και τους ανθρώπους του
Η CEO ειδήσεων Ντέμπορα Τέρνες 5