Κόσμος

Σκόπια: Απεταξάμην τον Μεγάλο Αλέξανδρο! Ρίχνουν τα αγάλματα του – Τέλος στο “εθνικιστικό κιτς”

- Η νέα κυβέρνηση κάνει την ανατροπή και προμηνύει πως θα "ξεφορτωθεί" ό,τι θυμίζει... Μακεδονία
- Θέλουν να ξηλώσουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα μπει τέλος στο εθνικιστικό κιτς
- Ίσως είναι η τελευταία φορά που κυβέρνηση των Σκοπίων ορκίζεται στην χώρα ως... Μακεδονία
- Για πρώτη φορά στην Βουλή της χώρας ακούστηκαν Αλβανικά ενώ οι Αλβανόφωνοι κυριαρχούν
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Το κοινοβούλιο των Σκοπίων εξέλεξε αργά το βράδυ της Τετάρτης (31.05.2017) πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, ως πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια.

Ο 42χρονος οικονομολόγος, πολιτικός αντίπαλος του Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) εξασφάλισε την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματός του και των δύο κυριότερων παρατάξεων που εκπροσωπούν την αλβανική κοινότητα της χώρας. Ο Ζόραν Ζάεφ είχε την υποστήριξη 62 βουλευτών του 120μελούς κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση διορίστηκε περίπου έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και είναι έτοιμη να κάνει μεγάλες αλλαγές. Νέος Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ορίστηκε ο Νικολά Διμιτρόφ, ο οποίος δήλωσε πως το πρώτο του ταξίδι θέλει να είναι στην Ελλάδα.

“Ξηλώνουν” τον Μεγάλο Αλέξανδρο

Τα δεκάδες αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στον Βουκεφάλα σε δρόμους, γέφυρες και πλατείες, τα συντριβάνια με τους Αρχαίους Έλληνες πολεμιστές, τα άλογα που καλπάζουν και τα λιοντάρια, το τρελό, ανιστόρητο και κιτς όνειρο του Γκρούεφσκι θέλει να κατεδαφίσει η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων. Ο υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι έκανε λόγο για: “Απολύμανση του “μακεδονικού” πνεύματος, από την ψευδοιδεολογία που εκπέμπει το σχέδιο Γκρουέφσκι και συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τη χώρα σαν κατάρα κάποιου κακού μάγου”. 

Μάλιστα, η νέα κυβέρνηση λέει πως θέλει λύση και για το όνομα, καθώς επιδιώκει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.  Ίσως αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για την τελευταία κυβέρνηση που ορκίστηκε χρησιμοποιώντας το όνομα της Μακεδονίας. Ωστόσο, οι διεθνολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί. 

Αλβανικά στην Βουλή

Τα αλβανικά κόμματα, που κατέχουν 8 από τις 25 υπουργικές θέσεις, ζητούν η αλβανική να γίνει εκ των επισήμων γλωσσών της χώρας στο σύνολο του εθνικού εδάφους και όχι μόνο στις ζώνες που κατοικούνται από Αλβανούς. Για να τονίσει την σημασία της διεκδίκησης αυτής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι άνοιξε στα αλβανικά την συνεδρίαση για την εκλογή του Ζόραν Ζάεφ εν αναμονή της υιοθέτησης νέου νόμου περί γλωσσών. Κάποιοι από τους βουλευτές τον χειροκρότησαν και άλλοι τον… γιούχαραν. Για ακόμη μία φορά η ισορροπία κρεμόταν από ένα σχοινί. 

Απόπειρα δολοφονίας απερχόμενου υπουργού

Ένας 60χρονος αποπειράθηκε να σκοτώσει τον απερχόμενο υπουργό Παιδείας των Σκοπίων, Νικολά Τοντόροφ, την ώρα που εξελισσόταν η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής στον διάδοχό του, στο κτίριο του υπουργείου.
Την ώρα που ο απερχόμενος υπουργός έμπαινε στον κτίριο τον περίμενε ο 60χρονος, ο οποίος τον πλησίασε και επιχείρησε να τον πυροβολήσει με πιστόλι στο κεφάλι. Ο Νικολά Τοντόροφ αντιλήφθηκε την κίνησή του, έπιασε το οπλισμένο χέρι του με αποτέλεσμα η σφαίρα να αλλάξει πορεία και στη συνέχεια η φρουρά του να συλλάβει τον δράστη. 

Πίσω από την επίθεση κρύβεται το δράμα της 15χρονης εγγονής του 60χρονου, η οποία επρόκειτο να χειρουργηθεί στο εξωτερικό με χρήματα που έπρεπε να καταβάλει το υπουργείο Υγείας, πλην όμως λόγω γραφειοκρατίας καθυστέρησε η καταβολή των νοσηλίων, με αποτέλεσμα, το 2015, η μικρή να πεθάνει προτού προλάβει να μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα γινόταν η εγχείρηση. Ο θάνατός της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια με τους πολίτες να διαδηλώνουν στους δρόμους αξιώνοντας την παραίτηση του Τοντόροφ.

Ο παππούς της 15χρονης, από την πλευρά του, θεώρησε ως υπαίτιο για τον θάνατο της εγγονής τον υπουργό και σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, πήγαινε καθημερινά στον τάφο της μικρής και ορκιζόταν εκδίκηση.

Πήγη: Τηλεόραση Alpha 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα Χαμενεΐ: Συγχαρητήρια για τη νίκη επί των σιωνιστών – Οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τίποτα από τον πόλεμο
Πρώτο μήνυμα από τότε που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ - «Οποιαδήποτε μελλοντική επιθετική ενέργεια εναντίον του Ιράν θα έχει βαρύ τίμημα» διεμήνυσε
Ο Αλί Χαμενεϊ
Ανανεώθηκε πριν 4 λεπτά
8
New York Times: Ανησυχία στο Ιράν για την εξαφάνιση του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ – «Πρέπει όλοι να προσευχόμαστε»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ούτε έχει κάνει κάποια βιντεοσκοπημένη δήλωση εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα - «Οι πολίτες ανησυχούν: πού είναι ο ηγέτης μας;»
O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Βίντεο με τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας να κοροϊδεύει τον Τραμπ ενώ μιλάει: Σάλος με τον μορφασμό της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η βασίλισσα της Ολλανδίας κατηγορείται ότι μιμήθηκε ειρωνικά τον τρόπο ομιλίας του αμερικανού προέδρου - Ποικίλες αντιδράσεις στα social media
Βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας και Τραμπ
4
Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ - Η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Η σύσταση της νέας ομάδας εργασίας θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και τη χρησιμότητα των εμβολίων που εγκρίθηκαν πριν από επτά ή και περισσότερα χρόνια
Εμβολιασμός
Πνίγηκε από τις σφοδρές καταιγίδες το Παρίσι: Δύο νεκροί, 17 τραυματίες, πάνω από 100.000 σπίτια χωρίς ρεύμα – Πλημμύρισε η Εθνοσυνέλευση
Ένας 12χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου κι ένας 59χρονος οδηγούσε γουρούνα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο που ξερίζωσαν οι άνεμοι - Εικόνες και βίντεο
Σφοδρές καταιγίδες στη Γαλλία, «πνίγηκε» το Παρίσι
2