Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σκόπια: Κρίσιμες ώρες! “Ψάχνεται” ο Ζάεφ – Μιλά για… κανονικότητα

Σκόπια: Κρίσιμες ώρες! “Ψάχνεται” ο Ζάεφ – Μιλά για… κανονικότητα

– Δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη ο Ζόραν Ζάεφ τον “μαγικό” αριθμό των 80 βουλευτών στα Σκόπια
– “Γίνονται προσπάθειες” τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός βγαίνοντας από το Κοινοβούλιο
– “Αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες” πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ σε μια δήλωση με… πολλαπλές αναγνώσεις
– Ανατροπή δεδομένων από τις τελευταίες πληροφορίες για την συζήτηση και την ψηφοφορία – Κάθετοι στο αντιπολιτευόμενο VMRO!

Η κατάσταση στα Σκόπια είναι κρίσιμη και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι μπορεί να συμβαίνει στο παρασκήνιο. Ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να βρει 80 βουλευτές για να υπερψηφίσουν την Συνταγματική Αναθεώρηση, που αποτελεί το “κλειδί” για να επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, τουλάχιστον από την πλευρά της πΓΔΜ.

Όταν και… αν γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνουν δυο ακόμη ψηφοφορίες. Μετά από όλα αυτά και αν ο Ζάεφ καταφέρει να… περάσει το δικό του στα Σκόπια, τότε η “μπάλα” θα έρθει στο γήπεδο της Ελλάδας.

Μέχρι τότε, όμως, υπάρχει ακόμη δρόμος. Και μάλιστα πολύς…

Η “περίεργη” δήλωση του Ζάεφ στα Σκόπια

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος πριν από λίγο του Κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων: «Γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος».

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ. Αυτή η δήλωση, πάντως, έχει την δική της αξία. Διότι τι μπορεί να σημαίνει η φράση “υπό κανονικές συνθήκες”. Τι συνιστά… μη κανονικότητα;

Η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Αρκετά ΜΜΕ ανέφεραν πως είναι πλέον αμφίβολο εάν θα διεξαχθεί σήμερα ή αναβληθεί γι΄άλλη ημέρα.

Ανατροπή δεδομένων!

Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες από τα Σκόπια φέρνουν την… ανατροπή! Κι αυτό διότι αναφέρουν πως η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, όπου εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, αναμένεται τελικά να ξεκινήσει στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος).

Για μας… τελείωσε λέει το VMRO!

Πάντως, το αντιπολιτευόμενο VMRO δηλώνει… άγνοια σχετικά με το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η ψηφοφορία, ενώ διατυπώνει και ενστάσεις σχετικά με την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Συγκεκριμένα λένε πως μέχρι τις 18:30 (σ.σ. τοπική ώρα) δεν είχαν επίσημη ενημέρωση κι έτσι για το κόμμα η σημερινή μέρα θεωρείται πως έχει λήξει!

Τους… είχε βρει ο Ζάεφ;

Οι διαβουλεύσεις δίνουν και παίρνουν και από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, 19.10.2018, κυριαρχούσε η πληροφορία ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συζήτηση στην Βουλή ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 13.00 ώρα Ελλάδος, μετατέθηκε για τις 16:00 ώρα Ελλάδος αλλά ακόμα, όπως προαναφέραμε, δεν έχει ξεκινήσει σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ.

Βέβαια εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς πως ο Ζόραν Ζάεφ μάλλον δεν…. είχε βρει τελικά τους απαραίτητους 80, διαφορετικά η συζήτηση στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια θα είχε ξεκινήσει.

Ίσως η νέα καθυστέρηση να οφείλεται στο γεγονός ότι σκοπιανά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στον Ζόραν Ζάεφ λείπουν 2 με 3 βουλευτές για την πλειοψηφία. Κάποια μετέδιδαν από νωρίς ότι ίσως και να μην αρχίσει καθόλου, κάτι που αναφέρεται και το βράδυ, ώρες μετά από τις πρώτες αναφορές.

Βέβαια όπως προαναφέραμε, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 22:00 ώρα Ελλάδος. Αν ισχύουν, αναμένεται ένα “μεγάλο” βράδυ τόσο για τα Σκόπια, όσο και για την Ελλάδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις