Κόσμος

Σκωτία: Έχει το φευγιό! Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία πριν το Brexit

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι θα ζητήσει την επόμενη εβδομάδα την εξουσιοδότηση για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019, μόλις θα έχουν αποσαφηνισθεί οι όροι του διαζυγίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς πλησιάζει η στιγμή που η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

«Την ερχόμενη εβδομάδα, θα ζητήσω από το κοινοβούλιο της Σκωτίας να μου επιτρέψει να επιδιώξω συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για να ξεκινήσει μία διαδικασία που θα επιτρέπει στο κοινοβούλιο της Σκωτίας να νομοθετήσει επί ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία», δήλωσε ο Νίκολα Στέρτζον στο Εδιμβούργο.

«Εάν είναι η Σκωτία να έχει μία πραγματική επιλογή, όταν οι όροι του Brexit θα γίνουν γνωστοί, αλλά πριν να είναι πολύ αργά για να επιλέξουμε τη δική μας πορεία, τότε θα πρέπει να προσφερθεί η επιλογή ανάμεσα στο φθινόπωρο του 2018 και την άνοιξη του 2019», είπε.

Η προοπτική μίας νέας ψηφοφορίας με το ερώτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας λίγους μόνο μήνες πριν από την κατάληξη της διαδικασίας του Brexit θα αποτελέσει νέο απρόβλεπτο παράγοντα στην υπόθεση του διαζυγίου ΕΕ-Βρετανίας και θα έχει άγνωστες συνέπειες στην πέμπτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το δημοψήφισμα της 23 Ιουνίου. Η Νίκολα Στέρτζον ζήτησε η Σκωτία να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί τη δική της συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά σήμερα είπε ότι οι προσπάθειες «βρήκαν σε τοίχο» στο Λονδίνο. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 23ης Ιουνίου έδειξαν ότι η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ενώ η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής.

Η ισοτιμία της στερλίνας ανέβηκε όταν η Στέρτζον δήλωσε ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα διεξαχθεί το νωρίτερο το φθινόπωρο του 2018, ενώ οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων έπεσαν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αστυνομικοί χτυπούν με teaser έναν από τους συλληφθέντες για την επίθεση με μαχαίρι σε τρένο στη Βρετανία - «Σκοτώστε με» τους φώναζε
Δεν αντιμετωπίζεται ως μία τρομοκρατική επίθεση, λέει η αστυνομία - Οι ύποπτοι που συνελήφθησαν είναι ένας 32χρονος έγχρωμος με βρετανική υπηκοότητα και ένας 35χρονος Βρετανός με καταγωγή από την Καραϊβική
Βρετανία: Αστυνομικοί χτυπούν με teaser έναν από τους συλληφθέντες για την επίθεση με μαχαίρι σε τρένο
14