Κόσμος

Σόιμπλε: Να γίνουν κέντρα προσφύγων σε χώρες εκτός ΕΕ

Αντιδράσεις ενδέχεται γι’ άλλη μία φορά να προκαλέσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αυτή τη φορά για το θέμα φιλοξενίας προσφύγων.

Ο Σόιμπλε – με την ιδιότητα πλέον του προέδρου της γερμανικής Βουλής – τάχθηκε “υπέρ των ρεαλιστικών λύσεων για τα κέντρα διάσωσης και ασύλου εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία να εγγυόμαστε τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και τις οποίες πρέπει να προστατεύσουμε – για παράδειγμα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μέσω της πολιτικής και στρατιωτικής συμμετοχής της ΕΕ. Σε μια τέτοια αποστολή σίγουρα θα συμμετείχαν και εκείνα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. που μέχρι στιγμής αρνούνται την κατανομή μεταναστών / προσφύγων”.

Ο έμπειρος χριστιανοδημοκράτης πολιτικός σε συνέντευξή του στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), επισήμανε ότι “το μεταναστευτικό – προσφυγικό θέμα δεν έχει χάσει τη σημασία του εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την αξιοπιστία της ως κοινότητας αξιών, απαιτείται ένας κοινός ευρωπαϊκός νόμος για το άσυλο με ενιαία κριτήρια και εφικτές πρακτικές διαδικασίες αναγνώρισης του δικαιώματος αυτού. Οι διαμάχες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την πολιτική μετανάστευσης δεν μπορούν να επιλυθούν με νομικά μέσα. Το αντίθετο: η προσπάθεια επιβολής υποχρεωτικών ποσοστώσεων υποδοχής με απόφαση της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποσόβησε τη σύγκρουση (μεταξύ των κρατών μελών), αλλά την επιδείνωσε”. 

Ωστόσο, ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε σημείωσε πως “οι ενωσιακές (της Ε.Ε) πρωτοβουλίες ήταν απαραίτητες για την προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των ανθρώπων και στις δύο πλευρές αυτών των συνόρων και τόνισε ότι “ειδικά για το δίλημμα της θαλάσσιας διάσωσης στη Μεσόγειο, την οποία έχουμε ανθρωπιστική υποχρέωση να κάνουμε, το πράττουμε γνωρίζοντας ότι αυτό θα ενθαρρύνει τους κυνικούς λαθροδιακινητές”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS